Méhnyakrák

A női nemi szervek rosszindulatú (malignus) daganatos megbetegedése igen gyakori, de 40-60 éves korban a leggyakoribb. A 45-50. életév között jelentkező daganatok különösen veszélyesek. A statisztikák szerint a szült nők kevésbé veszélyeztetettek, mint azok, akik nem estek át terhességen: a szült nők aránya az összes megbetegedettekhez képest 5 százalék.
A méhnyak a hüvely és a méh közötti körülbelül két centiméter hosszúságú szakasz. A terhesség során a méhnyak zárt.
A méhnyak-rák a méh hüvelyi részét borító lap¬hámból, illetve a nyakcsatorna mirigyeinek henger¬hámjából indul ki.
A megbetegedés kialakulásában feltehetőleg szerepet játszhatnak a gyulladásos nyálkahártya izgalom, a hormonális változások, illetve az ártalmas vegyi anyagok.

A gyakori szűrővizsgálatok, a korai felismerés és eredményes kezelés hatására a halálozás arányszáma az utóbbi időben örvendetesen csökkent.
A 20 év fölötti nők számára évente ajánlott a nő¬gyógyászati szűrővizsgálat. A méhnyakrák kezdeti stádiuma akár tizenöt évig is elhúzódhat.
A betegség korai stádiumában a betegek gyógyulási esélye 100 százalékos, teljes gyógyulás érhető el.

Tünetek: rendszertelen vérzés, barnás, véres, húslé¬szerű folyás, székelést, illetve nemi aktust követő vérzések

A méhnyak esendőségét valószínűleg a két eltérő fel¬építésű nyálkahártya — a hüvely és a méh nyálkahártyájának — találkozása okozza. Az eltérő felépítésű nyálka¬hártyák különböző váladékot termelnek. Váladékuk feltehetőleg ingerli az eltérő típusú nyálkahártyát, ezért idővel sejtelváltozás lép fel.
Rendellenes folyás és vérzés esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
A méhnyakrák kizárólag műtéti úton kezelhető. A műtét mértéke a daganat stádiumától és kiterjedésétől függ. Korai stádiumban csak az elváltozott méhnyálkahártyát metszik ki. Előrehaladottabb stádiumban a teljes méh eltávolítása szükséges. A tökéletes biztonság érdekében gyakran radikális, totális műtétre kerül sor, amelynek során a petefészkeket, a hüvely egy részét és a környéki nyirok¬csomókat is eltávolítják.
Bizonyos esetekben mind műtét előtt, mind műtét után felmerülhet a sugárterápia lehetősége.