Méhnyakrák betegség

Méhnyakrák betegség: A női nemi szervek rosszindulatú (malignus) daganatos megbetegedése igen gyakori, de 40-60 éves korban a leggyakoribb. A 45-50. életév között jelentkező daganatok különösen veszélyesek. A statisztikák szerint a szült nők kevésbé veszélyeztetettek, mint azok, akik nem estek át terhességen: a szült nők aránya az összes megbetegedettekhez képest 5 százalék.

Méhnyakrák betegség kialakulása

A méhnyak a hüvely és a méh közötti körülbelül két centiméter hosszúságú szakasz. A terhesség során a méhnyak zárt. A méhnyakrák a méh hüvelyi részét borító laphámból, illetve a nyakcsatorna mirigyeinek hengerhámjából indul ki. A megbetegedés kialakulásában feltehetőleg szerepet játszhatnak a gyulladásos nyálkahártya izgalom, a hormonális változások, illetve az ártalmas vegyi anyagok.

A gyakori szűrővizsgálatok, a korai felismerés és eredményes kezelés hatására a halálozás arányszáma az utóbbi időben örvendetesen csökkent. A 20 év fölötti nők számára évente ajánlott a nőgyógyászati szűrővizsgálat. A méhnyakrák kezdeti stádiuma akár tizenöt évig is elhúzódhat. A betegség korai stádiumában a betegek gyógyulási esélye 100 százalékos, teljes gyógyulás érhető el.

méhnyakrák
méhnyakrák

Méhnyakrák betegség tünetei:

Rendszertelen vérzés, barnás, véres, húslészerű folyás, székelést, illetve nemi aktust követő vérzések

Méhnyakrák betegség kezelése:

A méhnyak esendőségét valószínűleg a két eltérő felépítésű nyálkahártya — a hüvely és a méh nyálkahártyájának — találkozása okozza. Az eltérő felépítésű nyálkahártyák különböző váladékot termelnek. Váladékuk feltehetőleg ingerli az eltérő típusú nyálkahártyát, ezért idővel sejtelváltozás lép fel. Rendellenes folyás és vérzés esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A méhnyakrák kizárólag műtéti úton kezelhető. A műtét mértéke a daganat stádiumától és kiterjedésétől függ.

Korai stádiumban csak az elváltozott méhnyálkahártyát metszik ki. Előrehaladottabb stádiumban a teljes méh eltávolítása szükséges. A tökéletes biztonság érdekében gyakran radikális, totális műtétre kerül sor, amelynek során a petefészkeket, a hüvely egy részét és a környéki nyirokcsomókat is eltávolítják. Bizonyos esetekben mind műtét előtt, mind műtét után felmerülhet a sugárterápia lehetősége.