Májkóma

Májkóma

A májkóma súlyos májelégtelenség következtében fellépő eszméletlen állapot.

A májat károsító betegségek –gyulladások, mérgezések, daganatok- miatt a máj működése felmondja a szolgálatot, a beteg életveszélye állapotba kerül. Májelégtelenség esetén at anyagcsere felborul. A só-víz háztartás megzavarodik, a fehérjék lebontása elégtelen, a vér ammóniatartalma megnövekszik, a vérszérum vegyhatása megváltozik. A pusztuló májsejtekből származó anyagok bekerülnek a vérkeringésbe. Mindennek következtében idegrendszeri tünetek, pszichés zavarok, tudatzavar lép fel. A beteg állapota fokozatosan romlik. A májelégtelenség végső stádiuma a kómás, eszméletlen állapot.

A májkóma kialakulása:

A májkóma a májelégtelenség végső stádiuma. A májat károsító megbetegedések (hepatitis, mérgezések, daganatok) és bizonyos gyógyszerek roncsolják a májszövetet. Az aktív májsejtek a túlzott alkoholfogyasztás következtében is degenerálódnak. Az elpusztult májsejtek helyét kötőszöveti állomány tölti ki: májcirrózis alakul ki. A beteg máj nem tudja ellátni feladatát, a vért nem méregteleníti megfelelően. A keringésbe jutó mérgező anyagok –a bélből felvett fehérje és a bomlástermékek, az ammónia és az elpusztult májszövet- agykárosodást és veseelégtelenséget okoznak. A veseelégtelenség miatt a szervezetben további mérgező anyagok halmozódnak fel. A májelégtelenség okozta só-víz-háztartási zavar további agyműködési zavart, valamint szív- és keringési elégtelenséget okoz.

 

Tünetek:

  • Zavartság
  • Szellemi leépülés
  • Aluszékonyság
  • Beszédzavarok
  • Jellegzetes, remegő kényszermozgás, flapping tremor („szárnyverdesés”)
  • Az agyi elektromos tevékenység megváltozása

A májkóma kezelése:

A májelégtelenséget előidéző betegség kiküszöbölésével a májkóma elkerülhető. A májelégtelenség gyakorlatilag nem gyógyítható, csupán a romlás folyamata lassítható. Májkárosító szerek (gyógyszer, permetezőszer) okozta mérgezés esetén a vért mesterséges úton, hemodialízis segítségével tisztítják. A károsodott májat speciális diétával és szigorú alkohol absztinenciával kell kímélni, hogy a májkómát megelőzzük. Ma már szükség esetén a májtranszplantáció lehetősége is felmerül. Kialakult májkóma esetén  a lehetőségekhez képest csökkentik vagy teljesen megszüntetik a fehérje bevitelt. A bélben az anyagcsere során keletkező bomlástermékek hashajtással, beöntéssel és a bél átmosásával igyekeznek eltávolítani. Az ammóniatermelő bélflóra baktériumait antibiotikumok segítségével irtják.

A beteg teendői:

Mivel a máj károsodása nem fájdalmas, az elváltozásokra rendszerint csak későn, a tünetek kialakulása után derül fény.

Májkárosodás esetén a beteg speciális diétára szorul. Az alkoholfogyasztást feltétlenül mérsékelni kell.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Májműködési zavar gyanúja esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A májelégtelenségben szenvedő beteg rendszeres orvosi ellenőrzésre és kezelésre szorul.

A betegség lefolyása:

A májelégtelenség következtében fellépő májkóma fokozatosan alakul ki. Első lépésként pszichés zavarok, eufórikus hangulat, élénkség vagy, épp ellenkezőleg, levertség jelentkezik. A beszéd zavaros, érthetetlen. Egyes esetekben izgalmi állapot, erőszakosság, személyiségzavar, alvászavar lép fel.

Később az agy elektromos tevékenysége megváltozik. A károsodás EEG segítségével detektálható. A beteg egyre aluszékonyabb. Lehelete jellegzetes, kellemetlen, a nyers hús szagára emlékeztet. A végtagizomzat görcskészsége fokozott. A kéz ujjai remegnek, a beteg írása megváltozik. A beteg jellegzetes, remegő kényszermozgást végez: kitárt karjainak remegése a madár széttárt szárnyainak mozgásához hasonló („szárnyverdesés”).

A beteg a végső stádiumban ébreszthetetlen, mély kómába kerül. A fájdalomingerekre nem reagál.

A májkárosodás miatt a vérzésalvadási rendszer felborul, testszerte vérzések, bevérzések léphetnek fel.

A súlyos anyagcserezavar és az általános mérgezéses állapot halálos kimenetelű.

Veszélyek, lehetséges szövődmények:

A májkóma, súlyos, életveszélyes elváltozás. A gyógyulás esélye a máj állapotától és a májvédelem lehetőségétől függ.

Májátültetés:

Súlyos szív-, vese- vagy májkárosodás esetén az érintett szerv átültetése válhat szükségessé.

A műtéti technika fejlődésének köszönhetően a májtranszplantáció egyre gyakrabban és egyre jobb eredménnyel végezhető.