betegség Betegségek leírása

2010. október 2. szombat

Májkóma

Májkóma

A májkóma súlyos májelégtelenség következtében fellépő eszméletlen állapot.

A májat károsító betegségek –gyulladások, mérgezések, daganatok- miatt a máj működése felmondja a szolgálatot, a beteg életveszélye állapotba kerül. Májelégtelenség esetén at anyagcsere felborul. A só-víz háztartás megzavarodik, a fehérjék lebontása elégtelen, a vér ammóniatartalma megnövekszik, a vérszérum vegyhatása megváltozik. A pusztuló májsejtekből származó anyagok bekerülnek a vérkeringésbe. Mindennek következtében idegrendszeri tünetek, pszichés zavarok, tudatzavar lép fel. A beteg állapota fokozatosan romlik. A májelégtelenség végső stádiuma a kómás, eszméletlen állapot.

A májkóma kialakulása:

A májkóma a májelégtelenség végső stádiuma. A májat károsító megbetegedések (hepatitis, mérgezések, daganatok) és bizonyos gyógyszerek roncsolják a májszövetet. Az aktív májsejtek a túlzott alkoholfogyasztás következtében is degenerálódnak. Az elpusztult májsejtek helyét kötőszöveti állomány tölti ki: májcirrózis alakul ki. A beteg máj nem tudja ellátni feladatát, a vért nem méregteleníti megfelelően. A keringésbe jutó mérgező anyagok –a bélből felvett fehérje és a bomlástermékek, az ammónia és az elpusztult májszövet- agykárosodást és veseelégtelenséget okoznak. A veseelégtelenség miatt a szervezetben további mérgező anyagok halmozódnak fel. A májelégtelenség okozta só-víz-háztartási zavar további agyműködési zavart, valamint szív- és keringési elégtelenséget okoz.

 

Tünetek:

  • Zavartság
  • Szellemi leépülés
  • Aluszékonyság
  • Beszédzavarok
  • Jellegzetes, remegő kényszermozgás, flapping tremor („szárnyverdesés”)
  • Az agyi elektromos tevékenység megváltozása

A májkóma kezelése:

A májelégtelenséget előidéző betegség kiküszöbölésével a májkóma elkerülhető. A májelégtelenség gyakorlatilag nem gyógyítható, csupán a romlás folyamata lassítható. Májkárosító szerek (gyógyszer, permetezőszer) okozta mérgezés esetén a vért mesterséges úton, hemodialízis segítségével tisztítják. A károsodott májat speciális diétával és szigorú alkohol absztinenciával kell kímélni, hogy a májkómát megelőzzük. Ma már szükség esetén a májtranszplantáció lehetősége is felmerül. Kialakult májkóma esetén  a lehetőségekhez képest csökkentik vagy teljesen megszüntetik a fehérje bevitelt. A bélben az anyagcsere során keletkező bomlástermékek hashajtással, beöntéssel és a bél átmosásával igyekeznek eltávolítani. Az ammóniatermelő bélflóra baktériumait antibiotikumok segítségével irtják.

A beteg teendői:

Mivel a máj károsodása nem fájdalmas, az elváltozásokra rendszerint csak későn, a tünetek kialakulása után derül fény.

Májkárosodás esetén a beteg speciális diétára szorul. Az alkoholfogyasztást feltétlenül mérsékelni kell.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Májműködési zavar gyanúja esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A májelégtelenségben szenvedő beteg rendszeres orvosi ellenőrzésre és kezelésre szorul.

A betegség lefolyása:

A májelégtelenség következtében fellépő májkóma fokozatosan alakul ki. Első lépésként pszichés zavarok, eufórikus hangulat, élénkség vagy, épp ellenkezőleg, levertség jelentkezik. A beszéd zavaros, érthetetlen. Egyes esetekben izgalmi állapot, erőszakosság, személyiségzavar, alvászavar lép fel.

Később az agy elektromos tevékenysége megváltozik. A károsodás EEG segítségével detektálható. A beteg egyre aluszékonyabb. Lehelete jellegzetes, kellemetlen, a nyers hús szagára emlékeztet. A végtagizomzat görcskészsége fokozott. A kéz ujjai remegnek, a beteg írása megváltozik. A beteg jellegzetes, remegő kényszermozgást végez: kitárt karjainak remegése a madár széttárt szárnyainak mozgásához hasonló („szárnyverdesés”).

A beteg a végső stádiumban ébreszthetetlen, mély kómába kerül. A fájdalomingerekre nem reagál.

A májkárosodás miatt a vérzésalvadási rendszer felborul, testszerte vérzések, bevérzések léphetnek fel.

A súlyos anyagcserezavar és az általános mérgezéses állapot halálos kimenetelű.

Veszélyek, lehetséges szövődmények:

A májkóma, súlyos, életveszélyes elváltozás. A gyógyulás esélye a máj állapotától és a májvédelem lehetőségétől függ.

Májátültetés:

Súlyos szív-, vese- vagy májkárosodás esetén az érintett szerv átültetése válhat szükségessé.

A műtéti technika fejlődésének köszönhetően a májtranszplantáció egyre gyakrabban és egyre jobb eredménnyel végezhető.

Nincs hozzászólás

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress