Betegség

Üdvözlet a betegség honlapon. Itt megtalálhatók ismertebb és kevésbé közismert betegségek átlátható és érthető leírásai. Barangolás közben rábukkanhatunk, a képek alapján felismerhetjük, hogy a kórságok milyen tünet együttesekkel járnak. A betegségek leírása mellett nagy hangsúlyt helyeztünk a megelőzés fontosságára. Remélhetőleg mindenki megtalálja azt, amiért erre az oldalra látogatott.

Szépen díszitett születésnapi torták betegeknek hogy ünnepeljünk akkor is, ha nem egészségesek szeretteink.

Finom, ínycsiklandó torták betegeknek hogy vidámabb legyen a gyógyulás.

Kedves, gyógyító hatású szerelmes képeslapok betegeknek hogy érezzék szerelmünket és hamarabb meggyógyuljanak.

Fájdalmas, mozgást gátoló németjuhász betegségek melyek főleg e gyönyörű fajtát támadják meg.

Sok esetben a betegség kialakulása egy úgynevezett lappangási idő alatt történik. Ilyenkor észre se vesszük, hogy valamilyen betegség gyengíti fizikai állapotunkat. A betegségek tünetei sokszor nagyon hasonlítanak egymáséhoz és nehezen megállapítható az elején, hogy milyen betegség, ami éppen gyötör bennünket. Pedig a kóros állapotok 90%-a gyógyítható, ha időben észrevesszük és úgy kezeljük, ahogy azt a betegség megkívánja. Senki nem akarja, hogy bármilyen kórság úrrá legyen rajta és esetleg hosszú kezeléseken kelljen átesnie. Ezért figyeljük rendszeresen magunkat, ismerjük meg a betegségek tüneteit és akkor időben orvoshoz tudunk fordulni, aki szakszerűen tudja megállapítani, hogy tüneteink, melyik betegség jelei. A bántalmak hozzáértő és időben elkezdődő kezelése általában gyógyuláshoz vezet. Ha elhanyagoljuk és nem figyelünk az egészségünk romlásának jeleire, akkor nagy esélyt adunk annak, hogy a bántalmak legyőzzenek bennünket.

Májkóma

Májkóma

A májkóma súlyos májelégtelenség következtében fellépő eszméletlen állapot.

A májat károsító betegségek –gyulladások, mérgezések, daganatok- miatt a máj működése felmondja a szolgálatot, a beteg életveszélye állapotba kerül. Májelégtelenség esetén at anyagcsere felborul. A só-víz háztartás megzavarodik, a fehérjék lebontása elégtelen, a vér ammóniatartalma megnövekszik, a vérszérum vegyhatása megváltozik. A pusztuló májsejtekből származó anyagok bekerülnek a vérkeringésbe. Mindennek következtében idegrendszeri tünetek, pszichés zavarok, tudatzavar lép fel. A beteg állapota fokozatosan romlik. A májelégtelenség végső stádiuma a kómás, eszméletlen állapot.

A májkóma kialakulása:

A májkóma a májelégtelenség végső stádiuma. A májat károsító megbetegedések (hepatitis, mérgezések, daganatok) és bizonyos gyógyszerek roncsolják a májszövetet. Az aktív májsejtek a túlzott alkoholfogyasztás következtében is degenerálódnak. Az elpusztult májsejtek helyét kötőszöveti állomány tölti ki: májcirrózis alakul ki. A beteg máj nem tudja ellátni feladatát, a vért nem méregteleníti megfelelően. A keringésbe jutó mérgező anyagok –a bélből felvett fehérje és a bomlástermékek, az ammónia és az elpusztult májszövet- agykárosodást és veseelégtelenséget okoznak. A veseelégtelenség miatt a szervezetben további mérgező anyagok halmozódnak fel. A májelégtelenség okozta só-víz-háztartási zavar további agyműködési zavart, valamint szív- és keringési elégtelenséget okoz.

 

Tünetek:

  • Zavartság
  • Szellemi leépülés
  • Aluszékonyság
  • Beszédzavarok
  • Jellegzetes, remegő kényszermozgás, flapping tremor („szárnyverdesés”)
  • Az agyi elektromos tevékenység megváltozása

A májkóma kezelése:

A májelégtelenséget előidéző betegség kiküszöbölésével a májkóma elkerülhető. A májelégtelenség gyakorlatilag nem gyógyítható, csupán a romlás folyamata lassítható. Májkárosító szerek (gyógyszer, permetezőszer) okozta mérgezés esetén a vért mesterséges úton, hemodialízis segítségével tisztítják. A károsodott májat speciális diétával és szigorú alkohol absztinenciával kell kímélni, hogy a májkómát megelőzzük. Ma már szükség esetén a májtranszplantáció lehetősége is felmerül. Kialakult májkóma esetén  a lehetőségekhez képest csökkentik vagy teljesen megszüntetik a fehérje bevitelt. A bélben az anyagcsere során keletkező bomlástermékek hashajtással, beöntéssel és a bél átmosásával igyekeznek eltávolítani. Az ammóniatermelő bélflóra baktériumait antibiotikumok segítségével irtják.

A beteg teendői:

Mivel a máj károsodása nem fájdalmas, az elváltozásokra rendszerint csak későn, a tünetek kialakulása után derül fény.

Májkárosodás esetén a beteg speciális diétára szorul. Az alkoholfogyasztást feltétlenül mérsékelni kell.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Májműködési zavar gyanúja esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A májelégtelenségben szenvedő beteg rendszeres orvosi ellenőrzésre és kezelésre szorul.

A betegség lefolyása:

A májelégtelenség következtében fellépő májkóma fokozatosan alakul ki. Első lépésként pszichés zavarok, eufórikus hangulat, élénkség vagy, épp ellenkezőleg, levertség jelentkezik. A beszéd zavaros, érthetetlen. Egyes esetekben izgalmi állapot, erőszakosság, személyiségzavar, alvászavar lép fel.

Később az agy elektromos tevékenysége megváltozik. A károsodás EEG segítségével detektálható. A beteg egyre aluszékonyabb. Lehelete jellegzetes, kellemetlen, a nyers hús szagára emlékeztet. A végtagizomzat görcskészsége fokozott. A kéz ujjai remegnek, a beteg írása megváltozik. A beteg jellegzetes, remegő kényszermozgást végez: kitárt karjainak remegése a madár széttárt szárnyainak mozgásához hasonló („szárnyverdesés”).

A beteg a végső stádiumban ébreszthetetlen, mély kómába kerül. A fájdalomingerekre nem reagál.

A májkárosodás miatt a vérzésalvadási rendszer felborul, testszerte vérzések, bevérzések léphetnek fel.

A súlyos anyagcserezavar és az általános mérgezéses állapot halálos kimenetelű.

Veszélyek, lehetséges szövődmények:

A májkóma, súlyos, életveszélyes elváltozás. A gyógyulás esélye a máj állapotától és a májvédelem lehetőségétől függ.

Májátültetés:

Súlyos szív-, vese- vagy májkárosodás esetén az érintett szerv átültetése válhat szükségessé.

A műtéti technika fejlődésének köszönhetően a májtranszplantáció egyre gyakrabban és egyre jobb eredménnyel végezhető.

betegség

Rohanó életmódunk következtében egyre gyakoribb és súlyosabb betegségekkel kell megküzdenünk Sajnos inkább a már kialakult kór meggyógyítására szánunk időt és nem a megelőzésére. Pedig az lenne a megoldása az egészséges, betegség nélküli életnek. Az egészség megőrzésére, a betegség távol tartása és a nagyobb fájdalmak elkerülésére a legjobb módszer a pozitív alapállás és az aktív, tevékeny élet. Ezenfelül ahhoz, hogy megelőzzük a bajt, ismernünk kell milyen betegségeink lehetnek és mit tegyünk, hogy egészségesen élhessük életünket.

beteg.lap.hu betegseg Szürke.hu - Kategorizált Magyar Linkkatalógus elhizas.lap.hu immunzavar.lap.hu magasvernyomas.lap.hu