Xanthoma betegség

A xanthoma sárga vagy barna elszíneződésű, zsírtartalmú szövetképződmény. Leggyakoribb előfordulási helye a bőr irharétege. Nagy csomós megjelenési formája a végtagok feszítő oldalán, általában a térden és a könyökön növekszik. A belső szemzugban és a felső szemhéj bőrében lapos sárga csomókat ad. A tenyéren és a talpon kráterszerű növekmény vagy lapos folt formájában jelenik meg. Az inakban és az inak mentén is képezhet kellemetlen lerakódásokat.

Xanthoma betegség kialakulása

A xanthoma koleszterin-tartalmú, lipoidokat és zsírokat tartalmazó habos plazmájú sejtekből és Touton-óriássejtekből felépülő daganatszerű növekmény. Elnevezését a koleszterin sárga színéről (xanthosz=sárga) kapta. Nem valódi tumor, hanem falósejtek (fagociták) halmaza. A xanthoma nem önálló betegség, hanem mindig valamilyen más, veleszületett vagy szerzett zsíranyagcsere-zavarhoz társul.

Diabetes mellitusban és bizonyos vesebetegségek (nephrosis) esetén általában nagycsomós, illetve kráterszerű növekmények jelentkeznek. Hasnyálmirigy-gyulladás és alkoholos vérzsírszint-emelkedés esetén kráterszerű xanthoma képződik. Az epeúti elzáródást az inak mentén lerakodó xanthoma kíséri.

Májbetegségek, súlyos műtétek és bizonyos tünetegyüttesek, például a Brooke-szindróma, a Teutschländer szindróma és a Lawrence szindróma esetén különösen jelentős mértékű csomóképződés, xanthomatosis lép fel. Fontos! A xanthoma nem önálló betegség, hanem más megbetegedésekhez, általában zsíranyagcsere-zavarokhoz társul. Az önmagában ártalmatlan xanthoma fontos figyelmeztető jel: a mögöttes megbetegedés miatt alapos kivizsgálás szükséges!

xanthoma
xanthoma

Xanthoma betegség tünetei:

Vörös vagy sárga papulák megjelenése, csomók megjelenése.

Xanthoma betegség kezelése:

Xanthoma esetén az alapbetegség gyógyítása az elsődleges szempont. Az anyagcserezavarok megszűnésével a xanthomás képződmények is eltűnnek. Előfordulhat, hogy a különösen nagy xanthomás csomókat műtéti úton kell eltávolítani. A xanthoma tünetileg nem kezelhető, ezért a csomókat kikaparni, kinyomni, kenőccsel kenegetni, nem szabad.

Túl zsíros étrend esetén érdemes változtatni táplálkozási szokásainkon, és az anyagcserezavar kiküszöbölésére irányuló diétát kezdeni. Egyszerű esetben (például diabetes mellitusban) az alapbetegség intenzíven kezelhető. Ha a háttérbetegség bonyolultabb, az orvos a gyógyszerelést diétával kombinálja, folyamatosan ellenőrzi az eredményt és szükség esetén módosítja a terápiát.