Vizelési fájdalom – húgycső, húgyhólyaggyulladás betegség

Vizelési fájdalom – húgycső, húgyhólyaggyulladás betegség: Mikor a húgyhólyag megtelik akkor vizelési inger lép fel. Normál esetben ezek után a vizelet ürítése nem fájdalmas, de ha a húgyhólyag és a húgycső gyulladt, akkor fájdalmassá válik a vizelet távozása. Ha ezt a vizelet-ürülés elején érezzük, akkor a húgycső első részén, van a gond, ha a végén érezzük, akkor a húgycső hátulsó szakasza, a húgyhólyag, vagy a prosztata a beteg.

Vizelési fájdalom – húgycső, húgyhólyaggyulladás betegség kialakulása

Hátterében legtöbbször valamilyen fertőzés áll, mely a húgyutakat támadta meg. Mivel a nők húgycsöve csak 2,5-5cm és közvetlenül a hüvely mögött helyezkedik el, a férfiaké pedig 20-25 cm, ezért a hölgyek inkább akik felfertőződnek. Hölgyeknél ennek okozói, sokszor a végbéltájékon és a hüvelyben lévő mikroorganizmusok, baktériumok, gombák.

Férfiaknál pedig a felső húgyutak, a vese, vesemedence gyulladása által keletkezett kórokozók váltják ki a fertőzést. De sokszor a fertőző nemi betegségeket kiváltó felszálló kórokozók okoznak húgycső és húgyhólyaggyulladást. Ha az elakadt vese-vagy hólyagkövek felsértik a nyálkahártyát, ott is gyulladás alakulhat ki.

Vizelési fájdalom
Vizelési fájdalom

Vizelési fájdalom – húgycső, húgyhólyaggyulladás betegség tünetei:

Megnövekedett vizelési érzet és kevés vizelt ürülése, szúró, égő fájdalom, híg sárgás, gennyes húgycsőfolyás, elszíneződött, zavaros, kóros szagú vizelet.

Vizelési fájdalom – húgycső, húgyhólyaggyulladás betegség kezelése:

A vizelési fájdalom hátterében valamilyen betegség áll, így az alapbetegséget kell megtalálni és kezelni. Nagy fájdalomkor, szükséges lehet fájdalomcsillapítók beszedése. Húgyúti fertőzés, gyulladás kialakulásakor, antibiotikumos és gyulladáscsökkentő kezelést kell alkalmazni. Ebben az esetben feltétlenül forduljunk orvoshoz. Laboratóriumi vizeletvizsgálat eredményéből kiderül, hogy milyen alapbetegség okozhatja a gyulladást.