Betegség, betegségek

Vitustánc

A vitustánc bakteriális eredetű, Strepto¬coccus-fertőzésen alapuló mozgászavar, a reumás láz szövődményeként alakul ki. A reumás láz Streptococcus-fertőzés okozta mandula-vagy garatgyulladáshoz, skarláthoz kapcsolódó másodlagos megbetegedés. A reumás láz gyulladásos elváltozást idézhet elő az agytörzsben. Az agytörzsi elváltozás okozza a vitustáncot.


Vitustánc betegség kialakulása

Általában iskoláskorú gyermekeknél jelentkezik (lányoknál kétszer-háromszor olyan gyakori, mint fiúknál). A vitustánc fokozatosan, alattomosan támad. Úgy tűnik, a gyermek fegyelmezetlenebb, szétszórtabb, ügyetlenebb a megszokottnál: csúnyán eszik, iszik, figyelmetlen, nehezen, rendetlenül ír és rajzol, grimaszokat vág, mimikája túlzott. A betegség a gyermek számára súlyos pszichés megterhelést jelent: ingerlékeny, látszólag ok nélkül sír vagy nevet. A kezdetben csak időnként jelentkező, akarattól független izomrángásokat, az izomcsoportok szabálytalan, villámszerű rángását a környezet rendszerint sajnos csupán vicces mozdulatnak tartja, esetleg idegességnek, neveletlenségnek tulajdonítja. A betegség fokozatosan eluralkodik a gyermeken. A kórkép előrehaladtával a mozgás koordinációja romlik, a végtagok izomrángásai fokozódnak. A karok, lábak állandó akaratlan mozgásban vannak. A gyermek nagy kitérésű, szertelen mozgásokat végez. Állni, járni nem tud. Arca is eltorzul, görcsbe rándul. Beszéde érthetetlen. A kontrollálatlan mozgások kimerítik, levertté teszik. A vitustánc nemcsak gyermekkorban, hanem felnőttkorban is jelentkezhet. A rendszerint negyvenéves kor körül jelentkező, örökletes megbetegedés szerencsére viszonylag ritka. Az akaratlan, fokozódó intenzitású mozgások mellett a felnőttkori vitustánc jellemző tünete a beteg szellemi szintjének fokozatos beszűkülése.


vitustánc

Vitustánc betegség tünetei:

Akaratlan mozgás a végtagokban, táncszerű járás, grimaszolás, reumás láz, szívgyulladás, ízületi gyulladás.


Vitustánc betegség kezelése:

A bakteriális fertőzés megszüntetésére penicillin tartalmú gyógyszerek alkalmasak. A tüneteket a dopamin hatását gátló szerekkel lehet csökkenteni. A vitustánc minden esetben kórházi ellátást igényel. Hosszan tartó, teljes ágynyugalom, gyógyszeres kezelés és szakavatott, türelmes, megnyugtató ápolás szükséges mindaddig, amíg az akaratlan mozgások jelentkeznek. A beteg gyermek nagy türelmet, megértést és támogatást igényel, hiszen a tünetek őt magát zavarják a legjobban. Ügyetlenségéért, az evési, ivási problémákért, rendetlen írásáért szidni, büntetni nem szabad! Inkább segítsük mindenben, amiben csak lehet! A betegség első tüneteinek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. A reumás lázat követő idegrendszeri tünetek, mozgászavarok nagy valószínűséggel vitustáncra utalnak. A vitustánc lefolyása egyénenként eltérő lehet.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése