Betegség, betegségek

Vastagbélrák

Az emésztőcsatorna daganatainak fele a vastagbél felszálló, haránt- és leszálló ágában képződik. A megbetegedés a férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél. A vastagbéldaganat általában a hatvanadik életév után jelentkezik.


Vastagbélrák betegség kialakulása

Az étkezési szokások fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában. A vastagbéldaganat ugyanis jellemzően a civilizált országokban jelentkezik, Észak-Amerikában és Európában gyakori, Ázsiában és Afrikában viszont ritka. A vastagbéldaganat sok esetben gyulladásos bélbetegségek, például a colitis, a vastagbélgyulladás talaján alakul ki. A daganatos megbetegedések között a vastagbéldaganat a második leggyakoribb halálok. Pedig a vastagbéldaganat a szűrővizsgálatok során idejében felismerhető lenne. Az időben felismert és szakszerűen eltávolított vastagbéldaganat gyógyulási esélye jó.


vastagbélrák

Vastagbélrák betegség tünetei:

Görcsös hasi fájdalmak, rendszertelen székletürítés, szorulás, hasmenés, véres, nyákos széklet, étvágytalanság, testsúlycsökkenés.


Vastagbélrák betegség kezelése:

Kizárólag sebészetileg kezelhető. A daganatot műtéti úton távolítják el, ha lehetséges. A műtét során az érintett bélszakasz alatt és felett az ép bél egy-egy szakaszát is kimetszik. A beavatkozás során a vastagbelet ellátó nyirok utakat és a környéki nyirokcsomókat is eltávolítják. A bélszakasz kimetszése után a bélvégeket újra egyesítik.

Amennyiben a vastagbéllel együtt a végbelet is el kell távolítani, mesterséges bélkivezetést készítenek a hasfalon a székletürítés számára.

Sok esetben a gyógyulás megkönnyítése érdekében is ezt teszik, aztán egy későbbi műtét során bezárják.

A bélben növekvő daganat fokozatosan beszűkíti, végül teljesen elzárhatja a bél keresztmetszetét. A széklet továbbítása akadályba ütközik. A bélgörcs és a daganat környezetre gyakorolt nyomása fájdalmat okoz. A daganat felszíne vérzékeny, ezért a székletben vér jelenhet meg. A vastagbéldaganat az érpályákon keresztül távoli áttéteket, metastasisokat adhat.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése