Betegség, betegségek

Távollátás

A fénysugarak a szem ideghártyáján éles képben egyesülnek. Nyugalmi helyzetben szemünk - a végtelenre állított fényképezőgéphez hasonlóan - a távoli képeket látja élesen. A közeli tárgyak képe az optikai rendszer változtatása segítségével állítható élesre. Az egészséges szemlencse domborulata a leképezés feltételei szerint váltakozik. látjuk a különböző távolságban levő tárgyak képét egyformán élesen.


Távollátás betegség kialakulása

A szem optikai rendszerének bizonyos rendellenességei esetén a kép eleve az ideghártya mögött képződik, a kép akkomodációval nem élesíthető: távollátás jön létre. Időskorban a szemlencse veszít rugalmasságából, a szem alkalmazkodóképessége fokozatosan csökken, hatvanéves kor után pedig szinte teljesen elvész. A távolról érkező fénysugarak normális helyen egyesülnek, a közelről érkező fénysugarak azonban nem az ideghártyán találkoznak, hanem mögötte. Ha a szem vízszintes tengelye a normálisnál hosszabb, tengely-túllátás alakul ki. Ha a szemlencse gyűjtőképessége gyenge, törési túllátás jön létre. A tisztánlátás távolsága a közelpont) gyermekkorban 7cm, felnőttkorban 25cm, negyvenöt év felett pedig egyre messzebb kerül.


távollátás

Távollátás betegség tünetei:

A közeli (egy méternél közelebb levő) tárgyak képe életlen, az erőltetett akkomodáció fejfájást okozhat.


Távollátás betegség kezelése:

Az alkalmazkodóképesség csökkenése és a távollátás gyógyszeresen nem kezelhető. A szem optikai rendszerének törési hibái a szem elé helyezett lencsével - szemüveggel vagy kontaktlencsével - javíthatók. Az időskori távollátás szintén szemüveggel korrigálandó. A szem fokozatos romlása miatt a szemüveglencsét 2-3 évente ellenőrizni és - szükség esetén - cserélni kell. Az idejében megkezdett szemüveges korrekcióval a látásélesség romlásának üteme lassítható. Látásromlás, szempanaszok esetén minél előbb forduljunk szemész szakorvoshoz. A negyvenedik életév felett látási panaszok nélkül is ajánlott rendszeresen - legalább kétévente - a szemészeti vizsgálat.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése