Szifilisz betegség

Mi a szifilisz? A szifilisz egy baktérium okozta fertőző betegség. A betegség neve egy olasz orvos verséből származik, valószínűleg Dél-Amerikából származik és a 15. században juthatott Európába.

Szifilisz betegség kialakulása

Elsősorban nemi érintkezés útján terjed, de terjedését okozhatják fertőzött tárgyak és vérátömlesztés is. Ha az anya fertőzött, a terhesség alatt a magzata is fertőződik.

szifilisz
szifilisz

Szifilisz betegség tünetei:

A betegség három fázisra osztható, melyek között tünetmentes időszakok is vannak. A szifilisz kimutatása a fertőzés helyéből vett mintából vagy három hét után vérből lehetséges. Az első fázisban három hét után vörös foltok jelennek meg a testen, melyek idővel elfekélyesednek. A foltok megjelenése után pár héttel a nyirokcsomókon is gyulladás tapasztalható.

Körülbelül kilenc hét után jelentkezik a második fázis. Ekkor rózsaszínű foltok jelennek meg a betegen. Elsősorban annak végtagjain. Ezután a bőrből kiemelkedő, hámló, vöröses kb. 1cm nagyságú foltok jelennek meg. Egyéb tünet lehet a hajhullás, a köröm fényének elvesztése, sárgaság, vese illetve májproblémák, agyhártyagyulladás és a vérszegénység.

A harmadik fázisban a bőrön terjedő csomók egyre inkább fekélyessé válnak, tetejük szürke és lepedékes lesz. Ilyen csomók a belső szerveken pl. gyomor vagy az izmokban is kialakul. Az agyra átterjedve leépülést, komoly személyiségváltozást okoz.

Szifilisz betegség kezelése:

Az első két fázisban a betegség penicillinnel gyógyítható.