Szenvedélybetegségek

Ezek az úgynevezett szenvedélybetegségek, testi vagy lelki függőséget, mondhatni leküzdhetetlen vágyat jelentenek valami olyasmi iránt, ami ártalmas az emberi szervezetre vagy a személyiségnek.

Leggyakoribb függőséget okozó szenvedélyek az alkohol, a nikotint tartalmazó cigaretta, a kábítószerek, a gyógyszerek és a játék okozta függőség. Manapság idesorolható az internetfüggőség is.

Sajnos a szenvedélybetegség mind a felnőtteket, mind a gyerekeket veszélyezteti.

Szenvedélybetegségek kialakulása

Ezek a káros szenvedélyek azért károsak, mert függőséget okoznak. Néhány szál cigaretta, vagy néha 1-1 pohár alkohol, esetleg baráti kártyapartik kifejezetten hozzátartoznak a szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz. De sajnos a szenvedély könnyen elhatalmasodhat és hamar függővé válhatunk. Ezért kezelésre van szükség megállítására.

Sajnos a függővé vált ember nem érzi betegnek magát, s ezért kifejezetten ellenkezik bármilyen kezelést elfogadni. Ezek a szenvedélyek általában valami pótlására használatos úgynevezett pótszerek. A dohányzással, az alkohollal a feszültség oldódik. a játék, internet kikapcsolja körülöttünk a külvilágot és nem kell törődnünk gondjainkkal bajainkkal, vagyis semmivel.

szenvedélybetegségek
szenvedélybetegségek

Szenvedélybetegségek tünetei:

Tünetek megállapítása gyakran nem egyszerű, akkor tekintik az adott szenvedélyt betegségnek, ha annak a művelése a családi, munkahelyi kapcsolatok rovására megy.

Szenvedélybetegségek kezelése:

A kezelés igen nehéz, hiszen a szenvedélybetegek nem akarnak megszabadulni betegségüktől, sőt inkább ragaszkodnak ahhoz. Persze vannak, akik belátják és megértik, hogy baj van velük, ez teljesen intelligenciafüggő. De egyedül ekkor sem megy.

Nagy szükség van az ismerősök, család, barátok segítségére. Feladatuk, hogy rávegyék a beteget, hogy menjen el orvoshoz, sőt kísérjék is el őt. Természetesen próbálják majd eltitkolni az orvos előtt a bajt. A szakember feladata ezt a helyzetet feloldani, hiszen e betegség mögött valamilyen-féle személyiség zavar áll. Fontos lenne ebben az esetben a megelőzés. Sajnos már iskoláskorban is nagy veszélyt jelentenek a gyerekekre. A kortársaik erre való befolyását valahogy ellensúlyozni kell.