Betegség, betegségek

Sárgaság

A szövetek - a bőr, a szem kötőhártyája és a nyálkahártyák - láthatóan sárgára színeződésekor beszélünk sárgaságról.


Sárgaság betegség kialakulása

Oka a vér bilirubin-szintjének kóros növekedése. Ekkor a vizelet sötét színű lesz. A bilirubinszint további emelkedése esetén a szövetek is sárgára festődnek. A bilirubin felszaporodása már a máj előtt megkezdődik. Ha a lépben fokozódik a vörösvértestek elhalása, vagy a vörösvértestek valamilyen kóros folyamat során már a keringő vérben szétesnek, a vérben felszaporodik a hemoglobin, illetve bomlásterméke, a bilirubin, s van, hogy a máj ezt nem tudja lebontani és az epén át kiüríteni. A vörösvértestek kóros bomlása következtében haemolythicus icterus alakul ki, ilyenkor a bőr színe szalmasárga. A bilirubin felszaporodását a májsejtek károsodása idézi elő. Akut májgyulladásban a bőr színe vörös. A májsejteket leggyakrabban a hepatitis-vírus okozta gyulladásos elváltozás károsítja. A bilirubin felszaporodását valamilyen epe elfolyási akadály — epekő, daganat, epeúti gyulladás — is okozhatja. Epekő esetén csak akkor lép fel sárgaság, ha a kő a bélbe szájadzó közös epevezetőbe ékelődik. Ez a verdinicterus zöldes árnyalatú sárgaság, melyet az epe elzáródása okoz. Az elhúzódó, hosszan tartó epeútelzáródás piszkos, sötétzöld melasz-icterust vált ki. A sárgaság a Leptospira-baktérium okozta leptospirózisban is kialakulhat. Ez fertőzött állatok (patkány, egér, sertés, kutya) ürülékéből juthat az emberbe. A sárgaságot okozhatja bizonyos gyógyszerek májkárosító mellékhatása is. Ilyenkor az okot nehéz kideríteni, mivel a tünetek gyakran csak a gyógyszerszedés befejezése után lépnek fel. Sárgaság esetén mondjuk el az orvosnak, hogy milyen gyógyszereket szedtünk a közelmúltban.


sárgaság

Sárgaság betegség tünetei:

Sárga szemfehérje, sárga bőr, sárga nyálkahártyák, hasi fájdalom, fogyás.


Sárgaság betegség kezelése:

A sárgaság kezelése a kiváltó ok szerint eltérő lehet. A leg említésre méltóbbak a gyógyszeres kezelés, a csontvelő átültetés és a B12 vitamin pótlás.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése