Rosacea betegség

A rosacea főként az orra és az arcbőrre kiterjedő, hosszan tartó, vörös kiütésekkel járó bőrelváltozás. Nevét is a jellegzetes rózsaszínű pírról kapta. A rosacea főként idős korban fordul elő. A bőrelváltozás szimmetrikus pillangó formában terül el a két arcfélen és az orron.

Krónikus aknegyulladáshoz hasonló, attól azonban jól elkülöníthető, mivel nincsenek komedók, „mitesszerek”, szőrtüsző-faggyúdugók. Ha a betegség elhúzódik, főként férfiaknál előfordulhat, hogy az orr megduzzad, lilásvörös, dudoros úgynevezett „krumpliorr” keletkezik. A jelenséget a bőrerek kitágulása okozza.

Rosacea betegség kialakulása

Az arcon megjelenő bőrelváltozás okát pontosan nem ismerjük. Korábban emésztési zavaroknak tulajdonították, ez azonban nem igazolódott be. Előfordulhat, hogy a faggyúmirigyek kóros elváltozása áll a háttérben, de ez sem bizonyított. Az alkoholizmus bizonyítottan az egyik kiváltó ok, de nem minden rosaceás beteg alkoholista.

rosacea
rosacea

Rosacea betegség tünetei:

Pillangó alakú bőrpír az arcon és az orron, esetleg az orr duzzanata, úgynevezett „krumpliorr”.

Rosacea betegség kezelése:

A rosacea bőrtisztító és lemosószerekkel, A-vitamin készítményekkel, széles spektrumú antibiotikumokkal hatásosan kezelhető. A kezeletlen rosacea végstádiumában jelentkező –elsősorban a férfiaknál előforduló- krumpliorr, kozmetikai megfontolásból műtéti úton korrigálható. Ennek kialakulását azonban nem érdemes megvárni.

A rosacea kezelése során az arcmasszázs igen jótékony hatású. A gyógymód technikai felkészültség és gyógyszerelés nélkül, a beteg által is könnyen elsajátítható. Az érintett területeket enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal masszirozzuk.