Betegség, betegségek

Rejtettheréjűség

Ilyenkor a here nem a herezacskóban helyezkedik el, hanem a hasüregben vagy a hasfal rétegei között.


Rejtettheréjűség betegség kialakulása

Magzati fejlődéskor a herék röviddel a születés előtt, esetleg a születés után néhány nappal a hasüregből, a lágyékcsatornán keresztül leszállnak a herezacskóba. Ha a fenti fejlődési folyamat valamilyen oknál fogva megszakad, az egyik vagy mindkét here visszamarad a hasüregben vagy a lágyékcsatornában. Előfordulhat, hogy a here túlságosan mobilis, leszáll ugyan, de hajlamos arra, hogy visszacsússzon a lágyékcsatornába. Valószínűleg hormonzavar vagy mechanikus akadály okozza. Meglehetősen veszélyes. Az immunrendszer esetleg idegennek tekinti a hasüregben maradt herét és megtámadja, ezért a here működésképtelenné válhat. Előfordulhat, hogy a leszállt másik here is terméketlenné válik. A rejtett herében négyszer-ötször gyakoribb a rosszindulatú daganatos elváltozás, mint a normálisban. A vándorhere elmozdulása során megcsavarodhat. A kezeletlen, megcsavarodott here terméketlenné válik. Rejtett heréjű gyermekkel azonnal forduljunk orvoshoz. A kezeletlen betegség súlyos szövődményekkel járhat.


rejtettheréjűség

Rejtettheréjűség betegség tünetei:

A herezacskóban egy vagy egy here sem tapintható, a vándorló here időnként a herezacskóban, időnként a lágyékcsatornában tapintható, a visszamaradt here a lágyékcsatornában tapintható.


Rejtettheréjűség betegség kezelése:

Ha a here a gyógyszeres kezelés ellenére sem száll le a herezacskóba, műtéti megoldás szükséges. A műtét minél előbb, lehetőleg a harmadik életév előtt javasolt, hogy a here működése ne károsodjon. A beavatkozás viszonylag egyszerű, nem megterhelő. Későn, felnőttkorban felismert rejtettheréjűség esetén a hasüregben rekedt herét, a daganatos megbetegedés veszélye miatt, műtéti úton el kell távolítani. Az egyébként is működésképtelen here eltávolítása nem csökkenti a férfi nemzőképességét. A másik, normális here elegendő hímivarsejtet termel a megfelelő szexuális élethez, illetve a termékenységhez. A herezacskó és a lágyék között vándorló here egyszerű műtéti beavatkozással - gyakorlatilag egyetlen öltéssel - rögzíthető a herezacskóban. Így a here megcsavarodása elkerülhető. A hasüregben rekedt here könnyen károsodhat, hajlamossá válhat rosszindulatú daganatos elváltozásra. Az észrevétlenül maradt rejtett herét idősebb korban el kell távolítani.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése