Betegség, betegségek

Prosztatagyulladás

A gesztenye nagyságú prosztata (dülmirigy) gyulladását, a húgycsövön keresztül történő bakteriális fertőzés okozza. A prosztata valójában nem egyetlen mirigy, hanem egy 30-50 speciális mirigyből álló szerv. A húgyhólyag alatt elhelyezkedő kb. 20 gramm súlyú prosztata hengerszerűen veszi körül a húgycső kezdeti szakaszát. A férfi nemi szervek közé tartozik. A mirigy tejszerű, híg váladékot termel. A hímivarsejtekkel együtt ez a váladék alkotja az ondófolyadékot (ejakulátum). A prosztata bakteriális gyulladása, a prostatitis, rendszerint húgyuti fertőzés következménye. Ezzel összefüggésben jelentkező vizelési zavarok heves alhasi, esetleg deréktájba sugárzó fájdalmat okoznak.


Prosztatagyulladás betegség kialakulása

A betegséget baktériumok, például gonococcusok idézik elő. A baktériumok általában a húgyutakon át jutnak a prosztatába, de a fertőzés a véráram vagy a nyirokrendszer útján is bejuthat. A prosztatagyulladás hátterében egyéb okok, például a prosztata csatornák elzáródása is állhatnak.


prosztatagyulladás

Prosztatagyulladás betegség tünetei:

Vizeletürítéskor jelentkező fájdalom, fájdalmas vizelési inger, fokozatosan jelentkező tompa fájdalom, láz, általános betegségérzet, húgycsőfolyás.


Prosztatagyulladás betegség kezelése:

Az akut prosztatagyulladás antibiotikummal (baktériumgátló preparátummal) rendszerint eredményesen gyógyítható, különösen akkor ha a kezelést már 8-14. napon megkezdik. A kezelést gyakran nyálkahártya-duzzanatcsökkentő gyógyszerrel egészítik ki. Amennyiben a gyulladást nem kezelik idejében megfelelő gyógyszerekkel, fennáll a tályogképződés veszélye. Ha a prosztata akut gyulladását egyáltalán nem vagy esetleg rosszul kezelik, krónikussá válhat. Akut gyulladást idézhet elő a gonorrhoea és a tuberkolózis is, ez ma azonban már ritka. Elhúzódó panaszok esetén az antibiotikus kezelés prosztatamasszázzsal egészíthető ki. Ilyenkor az orvos kimasszírozza a váladékot a megduzzadt prosztatából. A váladék eltávolítása után a mirigy vérellátása javul, a gyógyulási folyamat felgyorsul.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése