Prosztatagyulladás betegség

Prosztatagyulladás betegség: A gesztenye nagyságú prosztata (dülmirigy) gyulladását, a húgycsövön keresztül történő bakteriális fertőzés okozza. A prosztata valójában nem egyetlen mirigy, hanem egy 30-50 speciális mirigyből álló szerv. A húgyhólyag alatt elhelyezkedő kb. 20 gramm súlyú prosztata hengerszerűen veszi körül a húgycső kezdeti szakaszát. A férfi nemi szervek közé tartozik. A mirigy tejszerű, híg váladékot termel. A hímivarsejtekkel együtt ez a váladék alkotja az ondófolyadékot (ejakulátum). A prosztata bakteriális gyulladása, a prostatitis, rendszerint húgyuti fertőzés következménye. Ezzel összefüggésben jelentkező vizelési zavarok heves alhasi, esetleg deréktájba sugárzó fájdalmat okoznak.

Prosztatagyulladás betegség kialakulása

A betegséget baktériumok, például gonococcusok idézik elő. A baktériumok általában a húgyutakon át jutnak a prosztatába, de a fertőzés a véráram vagy a nyirokrendszer útján is bejuthat. A prosztatagyulladás hátterében egyéb okok, például a prosztata csatornák elzáródása is állhatnak.

prosztatagyulladás
prosztatagyulladás

Prosztatagyulladás betegség tünetei:

Vizeletürítéskor jelentkező fájdalom, fájdalmas vizelési inger, fokozatosan jelentkező tompa fájdalom, láz, általános betegségérzet, húgycsőfolyás.

Prosztatagyulladás betegség kezelése:

Az akut prosztatagyulladás antibiotikummal (baktériumgátló preparátummal) rendszerint eredményesen gyógyítható, különösen akkor ha a kezelést már 8-14. napon megkezdik. A kezelést gyakran nyálkahártya-duzzanatcsökkentő gyógyszerrel egészítik ki. Amennyiben a gyulladást nem kezelik idejében megfelelő gyógyszerekkel, fennáll a tályogképződés veszélye.

Ha a prosztata akut gyulladását egyáltalán nem vagy esetleg rosszul kezelik, krónikussá válhat. Akut gyulladást idézhet elő a gonorrhoea és a tuberkolózis is, ez ma azonban már ritka. Elhúzódó panaszok esetén az antibiotikus kezelés prosztatamasszázzsal egészíthető ki. Ilyenkor az orvos kimasszírozza a váladékot a megduzzadt prosztatából. A váladék eltávolítása után a mirigy vérellátása javul, a gyógyulási folyamat felgyorsul.