Betegség, betegségek

Porcdaganat

A porcszövet daganatos elváltozása viszonylag ritka. Jóindulatú daganatos elváltozása, a csont, illetve a porc felszínén vagy azok belsejében helyezkedhet el. Ez az ecchondroma közvetlenül a porcszövetből indul, olyan csontokban, helyeken képződik, ahol az embrionális porc még nem csontosodott el, elsősorban a végtagok rövid csöves csontjaiban, a kéz- és lábujj perceiben, a kéz- és lábközépcsontokban. Leggyakoribb előfordulási helye a gége, a bordaporcok és a légcsőporcok.


Porcdaganat betegség kialakulása

A betegség általában gyermekkorban jelentkezik, növekedése a csontváz növekedésének befejeztéig tart. A porcszövet rosszindulatú daganatos elváltozása a chondrosarcoma. Az elsődleges szarkóma jellemzően tizenöt-húsz éves korban alakul ki. Ebben az esetben a porcszövet burjánzása eleve rosszindulatú. Elsősorban a comb, illetve a lábszárcsont térdízület-közeli részén, a varratok és a növekedési zónák közelében lép fel. Másodlagos szarkóma esetén a hosszú ideig fennálló jóindulatú chondroma sejtjei indulnak rosszindulatú szaporodásnak. A porcdaganatok növekedése általában lassú, a környező szöveteket ritkán károsítják.


porcdaganat

Porcdaganat betegség tünetei:

Látszólagos ok nélküli csonttörések, fájdalom és/vagy nyomásérzet a csontokon és ízületeken duzzanat, deformitás.


Porcdaganat betegség kezelése:

A porcdaganat esetében a műtét az egyetlen hatásos kezelési lehetőség. A daganatot az ép szövetekben radikálisan kimetszik. Előrehaladott stádiumban a műtét során esetleg egész csontot kell eltávolítani. Ilyen esetben a hiányzó csontot más területről vett csont átültetésével pótolják. A műtétet követően a daganat kiújulásának és az áttétek megelőzésének érdekében rendszerint kiegészítő sugárkezelést alkalmaznak. A porcdaganatok nagy része jóindulatú és sikeresen kezelhető. Mivel a daganatos elváltozás rosszindulatú is lehet, panasz esetén azonnal ki kell kérni az orvos véleményét. Bizonyos esetekben a daganatos elváltozás akadályozza az ízületek működését, ami nem veszélyes ugyan, de meglehetősen kellemetlen. Ízületi panaszok, csontfájdalom, ízületi duzzanat, deformitás, csontkinövések esetén is feltétlenül orvoshoz kell fordulni.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése