Betegség, betegségek

Plasmocytoma

A vérképző rendszer rosszindulatú daganata, a fehér- és vörösvérsejteket képző csontvelő sejtjeiből indul ki, leggyakrabban a csigolyák, a bordák, a szegycsont, illetve a koponyacsont felől.


Plasmocytoma betegség kialakulása

A tumor által érintett területeken a puha, szürkés-vörös daganatszövet helyén a csont szerkezete fellazul. Az egyes csontokon egymás mellett egyszerre több helyen is kialakulhat daganatos elváltozás. A megtámadott csontok minimális mechanikai hatásra, sőt terhelés nélkül, spontán is törést szenvedhetnek. A megbetegedés szerencsére viszonylag ritka. A betegség rendszerint idős korban jelentkezik. Az ember akkor figyel fel rá, amikor az előrehaladott csontpusztulás fájdalmat okoz. A daganat a lépbe és a nyirokcsomóba adhat áttétet. A daganatszövet plazmasejtekből épül fel. A normális plazmasejtek védekező funkciót töltenek be a szervezetben: a véráramban és a nyirokrendszerben keringő immun-ellenanyagot, immun-globulinokat termelnek. A véráramba kerülve káros hatást fejtenek ki. Kis molekulasúlyuknál fogva a vesén keresztül a vizeletbe jutnak.


plasmocytoma

Plasmocytoma betegség tünetei:

Csontfájdalmak, fogékonyság a fertőzésekre, patológiás csonttörések, fehérjevizelés.


Plasmocytoma betegség kezelése:

Mivel a plasmocytoma tünetei rendszerint hosszú idő után jelentkeznek, a betegséget általában későn ismerik fel. A gyógyulás esélye sajnos korai felismerés esetén is igen csekély. A daganatsejtek a sugárkezelésre és a citosztatikumokra egyaránt rosszul reagálnak. A daganat gyakran egyszerre több helyen is megtámadja a szóban forgó csontot. Ezért a műtéti eltávolítás lehetősége is korlátozott. A kezelés elsősorban a fájdalom enyhítésére és a fertőzésveszély csökkentésére irányul. A vizeletvizsgálattal kimutatható a fehérjeürítés. A kóros fehérjék károsítják a vesét és a lépet, lépmegnagyobbodást idézhetnek elő. A daganat pontos helye a csontok röntgen, ultrahang és szcintigráfiás vizsgálatával állapítható meg. A kór előrehaladtával a beteg egyre fogékonyabbá válik a fertőzésekre, mert a daganatsejtek által termelt paraproteinek elnyomják a normális immunvédelmet. A kóros fehérjék vesekárosodást, veseelégtelenséget okozhatnak.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése