Plasmocytoma

A vérkép­ző rendszer rosszindulatú daganata, a fehér- és vörös­vérsejteket képző csontvelő sejtjeiből indul ki, leggyak­rabban a csigolyák, a bor­dák, a szegycsont, illetve a koponyacsont felől.

A tumor által érintett te­rületeken a puha, szürkés-vörös daganatszövet helyén a csont szerkezete fellazul. Az egyes csontokon egymás mellett egyszerre több helyen is ki­alakulhat daganatos elválto­zás. A megtámadott csontok minimális mechanikai hatás­ra, sőt terhelés nélkül, spon­tán is törést szenvedhetnek.

A megbetegedés szeren­csére viszonylag ritka. A betegség rendszerint idős‑
korban jelentkezik.

Az ember akkor figyel fel rá, amikor az előrehaladott csontpusztulás fájdalmat okoz. A daganat a lépbe és a nyirokcsomóba adhat áttétet.

Tünetek: csontfájdalmak, fogékonyság a fertőzé­sekre, patológiás csonttörések, fehérjevizelés.

A daganatszövet plazma­sejtekből épül fel. A normá­lis plazmasejtek védekező funkciót töltenek be a szer­vezetben: a véráramban és a nyirokrendszerben keringő immun-ellenanyagot, immun-globulinokat termel­nek. A véráramba kerülve káros hatást fejtenek ki. Kis mole­kulasúlyuknál fogva a vesén keresztül a vizeletbe jutnak.

Mivel a plasmocytoma tüne­tei rendszerint hosszú idő után jelentkeznek, a beteg­séget általában későn isme­rik fel. A gyógyulás esélye sajnos korai felismerés ese­tén is igen csekély.

A daganatsejtek a sugár­kezelésre és a citosztatiku­mokra egyaránt rosszul reagálnak.

A daganat gyakran egy­szerre több helyen is meg­támadja a szóban forgó csontot. Ezért a műtéti eltávolítás lehetősége is korlátozott.

A kezelés elsősorbana fájdalom enyhítésére és a fertőzésveszély csökken­tésére irányul.

A vizeletvizsgálattal ki­mutatható a fehérjeürítés. A kóros fehérjék károsítják a vesét és a lépet, lépmeg­nagyobbodást idézhetnek elő.

A daganat pontos helye a csontok röntgen-, ultra­hang- és szcintigráfiás vizsgálatával állapítható meg.

A kór előrehaladtával a beteg egyre fogékonyabbá válik a fertőzésekre, mert a daganatsejtek által termelt paraproteinek elnyomják a normális immunvédelmet. A kóros fehérjék vesekáro­sodást, veseelégtelenséget okozhatnak.