Pityriasis versicolor betegség

Pityriasis versicolor betegség: A korpasömör a bőr felszínes szarurétegének gombás megbetegedése, fehér és barnás foltok keletkeznek a bőrön. A bőr felső rétege, mint a gyaluforgács válik le. A betegség jellegzetessége, hogy nyáron, amikor a bőr lebarnul a napgomba fertőzés helyén fehér foltok látszódnak. Télen viszont, amikor a bőr világosabb a foltok színe barna.

Pityriasis versicolor betegség kialakulása

Malassezia furfur nevű gomba okozza a fertőzést, s az hozza létre. A verejtékezés a melegágya. Ezt meg kell szüntetni és szárazon tartani. Híg sósavas bedörzsölés után, helyi gombaellenes szerekkel kell kezelni. Jó hatásúak a kéntartalmú szappanok.

pityriasis versicolor
pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor betegség tünetei:

Korpaszerűen hámlik a bőr, nem barnul ott, viszket, a foltok nagyobbodnak.

Pityriasis versicolor betegség kezelése:

Házi eljárással is eltávolítható. Jól szappanozzuk be. A szappanhabot hagyjuk rászáradni a bőrre. Majd kefével távolítsuk el. Az eljárást néhány napon keresztül többször ismételjük meg. Nem veszélyes megbetegedés. A kozmetikai szempontból kellemetlen elváltozások viszont zavaró érzést, gátlásokat válthatnak ki. Viszketés esetén, az állandó vakarózás hatására, bőrsérülések, hámfosztott területek, gyulladások alakulhatnak ki. A gyulladt bőr könnyen elfertőződhet. A pigment-szegény foltok később is fényérzékenyek maradhatnak.