Betegség, betegségek

Pikkelysömör, Psoriasis

Általában felnőtt korban jelentkező idült bőrbetegség. A bőr megvastagszik és ezüstös pikkelyek képződnek rajta. Ha a pikkelyeket a borvörös, hámrétegig levakarjuk, apró pontszerű vérzések (úgynevezett „véres harmat” indulnak meg. A pikkelysömör bizonyos esetekben az egész testet elborítja, általában azonban jól körülhatároltan jelentkezik a könyök- és térdtájékon,a fejbőrön, a köldök körül vagy a végbélnyílásnál.


Pikkelysömör betegség kialakulása

A betegség oka lényegében ismeretlen. Tudjuk azonban, hogy az öröklött hajlam és a külső tényezők egyaránt szerepet játszhatnak a kialakulásában. A psoriasis kiváltó oka lehet mechanikus inger –például nyomás vagy dörzsölés-, valamilyen fertőző betegség illetve stressz. A psoriasis során a bő sejtjei gyorsabban szaporodnak, mint ahogyan kopnak, ezért a bőr megvastagszik és pikkelyessé válik. A pikkelysömör nem veszélyes de igen kellemetlen. Néha a körmöt és a kisizületeket is megtámadja. Az izületek megduzzadnak és megmerevednek.


pikkelysömör

Pikkelysömör betegség tünetei:

Jól körülhatárolt bőrelváltozások, melyek néha nagyobb felületre is kiterjedhetnek, korong alakú, előemelkedő sötétpiros „gócok”, egymásra rétegződő ezüstös pikkelyek, lekaparás után „véres harmat”, esetleg a körmök érintettsége, izületi duzzanatok.


Pikkelysömör betegség kezelése:

Sajnos a betegség még ma sem gyógyítható, de a panaszok, tünetek csökkenthetők. Enyhébb esetekben ásványi sós fürdő ajánlott. A súlyosabb folyamatokat szteroid tartalmú kenőcsökkel és esetleg citosztatikumokkal kezelik. A psoriasis nem ragályos. A betegség veleszületett, de csak az érintettek 60%-ánál okoz tüneteket. A nőknél a betegség összefüggésbe hozható bizonyos hormonális változásokkal, például a kamaszkorral, a terhességgel, és a változó korral. A hosszú éveken át tartó betegség tünetei egyszer csökkennek, másszor újult erővel térnek vissza.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése