Pikkelysömör, Psoriasis betegség

Pikkelysömör, Psoriasis betegség: Általában felnőtt korban jelentkező idült bőrbetegség. A bőr megvastagszik és ezüstös pikkelyek képződnek rajta. Ha a pikkelyeket a borvörös, hámrétegig levakarjuk, apró pontszerű vérzések (úgynevezett „véres harmat” indulnak meg.

A pikkelysömör bizonyos esetekben az egész testet elborítja, általában azonban jól körülhatároltan jelentkezik a könyök- és térdtájékon,a fejbőrön, a köldök körül vagy a végbélnyílásnál.

Pikkelysömör betegség kialakulása

A betegség oka lényegében ismeretlen. Tudjuk azonban, hogy az öröklött hajlam és a külső tényezők egyaránt szerepet játszhatnak a kialakulásában. A psoriasis kiváltó oka lehet mechanikus inger –például nyomás vagy dörzsölés-, valamilyen fertőző betegség illetve stressz.

A psoriasis során a bő sejtjei gyorsabban szaporodnak, mint ahogyan kopnak, ezért a bőr megvastagszik és pikkelyessé válik. A pikkelysömör nem veszélyes de igen kellemetlen. Néha a körmöt és a kisizületeket is megtámadja. Az izületek megduzzadnak és megmerevednek.

pikkelysömör
pikkelysömör

Pikkelysömör betegség tünetei:

Jól körülhatárolt bőrelváltozások, melyek néha nagyobb felületre is kiterjedhetnek, korong alakú, előemelkedő sötétpiros „gócok”, egymásra rétegződő ezüstös pikkelyek, lekaparás után „véres harmat”, esetleg a körmök érintettsége, izületi duzzanatok.

Pikkelysömör betegség kezelése:

Sajnos a betegség még ma sem gyógyítható, de a panaszok, tünetek csökkenthetők. Enyhébb esetekben ásványi sós fürdő ajánlott. A súlyosabb folyamatokat szteroid tartalmú kenőcsökkel és esetleg citosztatikumokkal kezelik.

A psoriasis nem ragályos. A betegség veleszületett, de csak az érintettek 60%-ánál okoz tüneteket. A nőknél a betegség összefüggésbe hozható bizonyos hormonális változásokkal, például a kamaszkorral, a terhességgel, és a változó korral. A hosszú éveken át tartó betegség tünetei egyszer csökkennek, másszor újult erővel térnek vissza.