Övsömör betegség

Övsömör betegség: Kórokozója a bárányhimlő vírusához hasonló herpesz vírus. A gerincvelői érzőideg- vagy agyidegdúc heveny, vírusos eredetű gyulladása. Az érzőideg lefutása mentén, a bőrön és/vagy a nyálkahártyán hólyagos elváltozás jelenik meg. Legjellemzőbb megjelenési formája a törzsön övszerűen lefutó, bárányhimlőszerű kiütés.

Övsömör betegség kialakulása

A kiütés rendszerint az ideg lefutása mentén elhelyezkedő, jól elhatárolt területre lokalizálódik. A gyulladás általában egyoldali: csak az idegszelvény fél oldalát, az egyik dúcot érinti. A betegség időseknél gyakoribb, mint fiataloknál.

Mivel általában az immunrendszer legyengülése esetén jelenik meg, feltételezhető, hogy az idegdúcban megbúvó herpesz vírus támad újra, a bárányhimlő során kialakult immunitás gyengülése révén.

övsömör
övsömör

Övsömör betegség tünetei:

Levertség, láz, erős, körülhatárolt helyi fájdalom, élénkvörös foltok, bárányhimlőszerű kiütés, folyadékkal teli hólyagok

Övsömör betegség kezelése:

Az idejében felismert és megfelelően kezelt övsömör általában szövődménymentesen gyógyul. A viszkető, fájdalmas bőrelváltozások hűsítő, fájdalomcsillapító kenőcsökkel kezelendők. A viszketés és a fájdalom gyógyszerekkel is enyhíthető. A kórokozók szaporodása antivirális szerekkel gátolható. A kellemetlen idegi tünetek fájdalomcsillapítóval és B-vitaminnal mérsékelhetők. Minél több ágynyugalom, pihenés javasolt.

A kiütéseket és a hólyagokat nem szabad elvakarni, mert könnyen felülfertőződhetnek. Bőrelváltozás esetén minden esetben orvoshoz kell fordulni. Ha a kórokozó valamelyik agyideg lefutása mentén (arc, homlok, szem, fül) támad, a betegség súlyos szövődményekkel járhat, a szem, illetve a fül maradandó károsodását idézheti elő, egyoldali süketséget, vakságot okozhat.

A nemi szervekre átterjedő övsömör szintén igen veszélyes, és sürgősen kezelendő. Súlyos esetben, különösen az agyidegek érintettsége esetén a betegség kórházi kezelést igényel.