Osteogenesis imperfecta betegség

Osteogenesis imperfecta betegség: Veleszületett fejlődési rendellenesség, a csontok nagyon törékenyek, a végtagok rövidek és görbék. az eltört csontok nem jól forrnak össze és görbék lesznek. A koponya csontok, a fal és tarkócsontok hiányosak

Osteogenesis imperfecta betegség kialakulása

Újszülött korban e betegségben szenvedő gyermekek korán meghalnak. Szülés alatt a csontok sérülnek, összetörnek, elhajlanak. Az életben maradt gyermekeknél, osteogenesis imperfeckta esetén a csontok gyengék lesznek és törékenyek. Mivel a csontok hossznövekedése elmarad, törpenövésűek lesznek. Ez egy öröklődő betegség, már az egyik szülő betegsége is elég a továbbadáshoz. Kollagénhiány okozza, mely nélkülözhetetlen a csontok egészséges kifejlődéséhez.

Van hogy már magzati korban észrevehető, de sokszor csak születéskor ismerhető fel ez a súlyos betegség, mely gyógyszeresen nem gyógyítható. Erre kialakított gyógytornával könnyíthető a helyzet, de sajnos a csonttöréseket nagyon nehezen lehet kezelni, mert a csontok szerkezete hibás.

osteogenesis imperfecta
osteogenesis imperfecta

Osteogenesis imperfecta betegség tünetei:

Nagyon törékenyek a csontok, el vannak deformálódva, rövidek, vékonyak vagy éppen vastagok, a szem áttetsző és kék, sok vérzés, gyengék az izmok, rosszak a fogak, az ízületek- s szalagok lazák, a sebek vastag hegesedéssel gyógyulnak.

Osteogenesis imperfecta betegség kezelése:

Rendszeres testedzéssel az izmok erősíthetők, nagyon kell kerülni minden olyan történést, amely csonttörést eredményezhet. Rendszeresen el kell járni orvoshoz, s minden aprónak tűnő sérülés esetén orvosi ellenőrzés szükséges.