Betegség, betegségek

Nyálmirigygyulladás

Általában az ellenállóképesség csökkenése során alakul ki. A nyálmirigyek gyulladását rendszerint vírusok vagy baktériumok idézik elő.


Nyálmirigygyulladás betegség kialakulása

A nyálmirigyek bakteriális fertőzését gennykeltő baktériumok (Staphylococcusok, Streptococcusok vagy Pneumococcusok) okozzák, daganatos megbetegedések, súlyos fertőző betegségek (tífusz, skarlát) mellett. A leggyakoribb nyálmirigygyulladás a mumpsz. A Cytomegalia-vírus okozta gyulladás, jellemzően újszülöttkori megbetegedés. A vírus már a méhen belüli élete során megfertőzi a magzatot. Nagyon elterjedt vírus, ellenanyaga minden második ember vérében kimutatható. Elégtelen szájhigiéné esetén a szájban felszaporodó kórokozók is nyálmirigygyulladást okozhatnak.


nyálmirigygyulladás

Nyálmirigygyulladás betegség tünetei:

Rossz szájíz, fájdalom, szájszárazság, levertség, láz, gennyes váladék.


Nyálmirigygyulladás betegség kezelése:

Az akut nyálmirigygyulladás antibiotikumokkal kezelendő. Az antibiotikumos kezelés mellett fontos a nyálelválasztás- és elfolyás serkentése. Ezt rágógumi rágásával, C-vitamin tabletta szopogatásával vagy néhány csepp citrom fogyasztásával érhetjük el. Krónikus nyálmirigygyulladás esetén helyi antibiotikus kezelés is szükséges. A betegség antibiotikus gyógyszeres kezelés hatására rövid idő alatt gyógyul. Krónikus gyulladás esetén a tünetek kevésbé kifejezettek, a betegség elhúzódik. Rendszeresen visszatérő nyálmirigygyulladás esetén röntgenbesugárzás ajánlott. A konzervatív kezelés ellenére sem gyógyuló gyulladás sok esetben csak a nyálmirigy műtéti eltávolításával szüntethető meg. A száj és a nyak fájdalma, duzzanata esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz!A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése