Betegség, betegségek

Neurofibromatózis

A neurofibromatózis más néven Recklinghausen-féle megbetegedés, dominánsan öröklődő, jellegzetes bőr- és idegrendszeri tünetekkel járó betegség. A testfelszínen középbarna foltok jelennek meg.


Neurofibromatózis betegség kialakulása

A pubertás idején hússzínű, elmozdítható csomók képződnek a bőrben és a bőr alatt. A bőrelváltozások mellett csont-deformitások, endokrin rendszeri zavarok, idegrendszeri- és pszichés elváltozások is jelentkezhetnek. A bőrben növekvő neurofibromás daganatok jóindulatú tumorok. A gerinc¬velőben vagy a gerincvelői idegeken növekvő csomók azonban súlyos idegrendszeri tüneteket, bénulást válthatnak ki. A szemidegen növekvő daganatok látótérkiesést, teljes vaksághoz vezető szemfenéki elváltozást okozhatnak, a tumorok halláscsökkenést, süketséget, egyensúlyi zavarokat idézhetnek elő. A rendszerint már születéskor, illetve gyermekkorban megnyilvánuló betegség kiváló oka mindmáig ismeretlen.


neurofibromatózis

Neurofibromatózis betegség tünetei:

Bőrpanaszok, tumorok, az érintett ideg működészavara.


Neurofibromatózis betegség kezelése:

A csupán bőrelszíneződésekben, bőrelváltozásokban megnyilvánuló neurofibromatózis általában semmiféle beavatkozást nem igényel. Az idegrendszeri, látási, hallási, egyensúlyérzéki vagy más szervi elváltozást okozó csomókat műtéti úton vagy sugárkezeléssel eltávolítják. A neurofiromatózis öröklődő megbetegedés. A bőrelváltozások rendszeres orvosi ellenőrzése javasolt. Ha a bőrön barnás elszíneződések, hússzínű csomók jelennek meg, az elváltozásokat feltétlenül mutassuk meg bőr- és ideggyógyász szakorvosnak. Ha a daganatok szervi elváltozást, idegrendszeri zavart okoznak, műtéti eltávolításuk javasolt. A csupán a bőrben növekvő nagyszámú csomót rendszerint nem távolítják el. A neurofibromatózis az esetek mintegy húsz százalékában rosszindulatú szarkómává fajul, és áttéteket adhat. Mivel a betegség kezdeti stádiumában könnyen felismerhető, időben kell orvoshoz fordulni, a kezelést megkezdeni, mert így a súlyosabb tünetek kialakulását meg lehet előzni.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése