Betegség, betegségek

Krónikus légcsőhurut

A krónikus hörghurut a légcsövet és a hörgőket borító nyálkahártya tartós irritációja következtében kialakult károsodás. A legkisebb hörgők, a véghörgőcskék tüdőhólyagocskákban végződnek. Ezek falán történik a belégzett lebegő és a keringő vér közötti anyagcsere: szervezetünk oxigént vesz fel és szén-dioxidot ad le. A hörgőket borító finom csillós hám feladata, hogy állandó mozgásával eltávolítsa a tüdőből az idegen anyagokat (port, füstöt, stb.). ha a csillók mozgását valami – például dohányfüst vagy nagy mennyiségű váladék – gátolja, a mechanizmus nem működik.


Krónikus légcsőhurut betegség kialakulása

A betegség rendszerint az úgynevezett „dohányos köhögés”-sel kezdődik. Fizikai megterhelés, hirtelen meleg-hideg hőmérséklet-változás – például meleg lakásból, kilépünk a hidegre – esetén a tünetek fokozódnak. A kezdetben fehéres váladék, később sárgásra vagy véresre színeződhet. A tüdőben lezajló gázcserezavarok akadályozhatják a szervezet oxigénellátását, légszomj és fejfájás, esetleg szívpanaszok is felléphetnek. A betegség leggyakoribb kiváltó oka az erős dohányzás. Ezen kívül krónikus hörghurutra hajlamosíthat a levegő szennyezettsége és több krónikus betegség – például a tüdőtuberkulózis vagy az asztma – is. A nyirkos, hideg téli levegő rendszerint súlyosbítja a betegség lefolyását, önmagában azonban nem kiváltó ok.


krónikus légcsőhurut

Krónikus légcsőhurut betegség tünetei:

Hetekig, hónapokig tartó köhögés, kezdetben nyálkás, átlátszó, súlyos esetekben nyálkás-gennyes köpet, esetleg hőemelkedés, sípoló, búgó légzés, légszomj.


Krónikus légcsőhurut betegség kezelése:

Hetek óta tartó köhögés, sárgás vagy netán véres köpet jelentkezése esetén feltétlenül forduljunk orvosoz. További fontos figyelmeztető jel a nehéz légzés és a légzés folyamán fellépő mellkasi fájdalom. A nyúlós váladék nyákoldó mukolitikumokkal lazítható fel, eltávolítása köptetőkkel segíthető elő. A légzés hörgőtágító gyógyszerekkel könnyíthető. Az inhalálás és a légzésgimnasztika is sokat segíthet. Túlzott váladékképződés esetén a váladékot leszívják. A dohányosoknak – bármily nehéz is – le kell szokniuk a dohányzásról. Krónikus hörghurut esetén a dohányzás szigorúan tilos. Az alkoholfogyasztást is mérsékeljük, mivel az alkohol is súlyosbíthatja a tüneteket. Próbáljunk megszabadulni felesleges kilóinktól, mert a testsúlyfelesleg kilóinktól, mert a testsúlyfelesleg amúgy is nehézlégzésre hajlamosít. A hosszan tartó betegség csökkenti az ellenálló képességet, fertőzésekre és egyéb betegségekre hajlamosít. A krónikus hörghurut gyógyulása hosszadalmas. A kezelés fontos részét képezheti a kedvező környezetben, tüdőszanatóriumban folytatott rehabilitációs kúra.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése