Krónikus hörghurut betegség

A krónikus hörghurut a légcsövet és a hörgőket borító nyálkahártya tartós irritációja következtében kialakult károsodás. A legkisebb hörgők, a véghörgőcskék tüdőhólyagocskákban végződnek. Ezek falán történik a belégzett lebegő és a keringő vér közötti anyagcsere: szervezetünk oxigént vesz fel és szén-dioxidot ad le. A hörgőket borító finom csillós hám feladata, hogy állandó mozgásával eltávolítsa a tüdőből az idegen anyagokat (port, füstöt, stb.). ha a csillók mozgását valami – például dohányfüst vagy nagy mennyiségű váladék – gátolja, a mechanizmus nem működik.

Krónikus hörghurut betegség kialakulása

A betegség rendszerint az úgynevezett „dohányos köhögés”-sel kezdődik. Fizikai megterhelés, hirtelen meleg-hideg hőmérséklet-változás – például meleg lakásból, kilépünk a hidegre – esetén a tünetek fokozódnak. A kezdetben fehéres váladék, később sárgásra vagy véresre színeződhet. A tüdőben lezajló gázcserezavarok akadályozhatják a szervezet oxigénellátását, légszomj és fejfájás, esetleg szívpanaszok is felléphetnek. A betegség leggyakoribb kiváltó oka az erős dohányzás. Ezen kívül krónikus hörghurutra hajlamosíthat a levegő szennyezettsége és több krónikus betegség – például a tüdőtuberkulózis vagy az asztma – is. A nyirkos, hideg téli levegő rendszerint súlyosbítja a betegség lefolyását, önmagában azonban nem kiváltó ok.

krónikus hörghurut
krónikus hörghurut

Krónikus hörghurut betegség tünetei:

Hetekig, hónapokig tartó köhögés, kezdetben nyálkás, átlátszó, súlyos esetekben nyálkás-gennyes köpet, esetleg hőemelkedés, sípoló, búgó légzés, légszomj.

Krónikus hörghurut betegség kezelése:

Hetek óta tartó köhögés, sárgás vagy netán véres köpet jelentkezése esetén feltétlenül forduljunk orvosoz. További fontos figyelmeztető jel a nehéz légzés és a légzés folyamán fellépő mellkasi fájdalom. A nyúlós váladék nyákoldó mukolitikumokkal lazítható fel, eltávolítása köptetőkkel segíthető elő. A légzés hörgőtágító gyógyszerekkel könnyíthető. Az inhalálás és a légzésgimnasztika is sokat segíthet.

Túlzott váladékképződés esetén a váladékot leszívják. A dohányosoknak – bármily nehéz is – le kell szokniuk a dohányzásról. Krónikus hörghurut esetén a dohányzás szigorúan tilos. Az alkoholfogyasztást is mérsékeljük, mivel az alkohol is súlyosbíthatja a tüneteket. Próbáljunk megszabadulni felesleges kilóinktól, mert a testsúlyfelesleg kilóinktól, mert a testsúlyfelesleg amúgy is nehézlégzésre hajlamosít. A hosszan tartó betegség csökkenti az ellenálló képességet, fertőzésekre és egyéb betegségekre hajlamosít. A krónikus hörghurut gyógyulása hosszadalmas. A kezelés fontos részét képezheti a kedvező környezetben, tüdőszanatóriumban folytatott rehabilitációs kúra.