Betegség, betegségek

Kretenizmus

A kretén ember alacsony, törpe, hasa nagy, mozgása nehézkes, lassú, bőre száraz, durva. Feje nagy, széles, orra lapos, nyelve nagy, szája gyakran nyitott, arca kifejezéstelen. Szellemi fejlődése csekély mértékű. A jódhiányos területeken nagyobb e betegség száma. A betegséget a pajzsmirigyhormon szintézisének zavara idézi elő.


Kretenizmus betegség kialakulása

A jódhiányos anya magzata szintén jódhiányban szenved, pajzsmirigye alul működik. A jódhiányon kívül a betegségre hajlamosítanak: a táplálék magas kalciumtartalma, bizonyos strúmakeltő anyagok, a fertőző megbetegedések, az autoimmun betegségek, egyes enzimek hiánya.


kretenizmus

Kretenizmus betegség tünetei:

Vastag nyak a megnagyobbodott pajzsmirigy miatt, légzési nehézségek, szellemi fejlődés zavara, száraz bőr, alacsony növekedés.


Kretenizmus betegség kezelése:

Csak korai felismerés és az első életév során elkezdett kezelés esetén gyógyítható. Pajzsmirigyhormonnal kezelendő. A beteg egész életén keresztül hormonpótlásra szorul. A hormonadag egyéni, pontosan beállítást és folytonos ellenőrzést igényel. A hormonkészítmények tabletta formájában, gyermekkorban is könnyen adagolhatók. A gyógyszerelés és a pontos adagolás rendkívül fontos, felelősségteljes feladat, mert elhanyagolása súlyos visszaesést okoz a testi és szellemi fejlődésben. Túladagolása a pajzsmirigy-túlműködését mutató tüneteket (szívdobogást, nyugtalanságot, álmatlanságot, kontrollálatlan növekedést) eredményez. A kretenizmus a vér hormonszintjének vizsgálatával pontosan diagnosztizálható.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése