Betegség, betegségek

Köszvény

A köszvény vagy podagra örökletes anyagcsere betegség, mely hosszú ideig tünetmentes lehet. A köszvény az ízületek betegsége.


Köszvény betegség kialakulása

Oka a vér húgysav tartalmának kóros növekedése mely lehet a túlzott húsfogyasztás, mindenekelőtt a belsőségek fogyasztásának következménye, mivel ezek fokozzák a húgysavképződést. A nyálkatömlőkben, ínhüvelyben, ízületekben felhalmozódó húgysav kikristályosodik és köszvényes rohamokat okoz. Férfiaknál jóval gyakoribb, mint nőknél. A köszvény kialakulásában külső okként szerepet játszhat a nagyfokú alkoholfogyasztás. A cukorbetegek is hajlamosak köszvényre.


köszvény

Köszvény betegség tünetei:

Heves fájdalom az izületekben, láz, gyulladások, emelkedett húgysav szint.


Köszvény betegség kezelése:

Aki tisztában van azzal, hogy az örökletes köszvény számára veszélyt jelent, kerülje a rizikófaktorokat: kevés húst fogyasszon, belsőséget ne egyen, hagyja el az alkoholt. A túlsúlyosak fogyjanak le és mozogjanak sokat. Amint a köszvény tünetei jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz. A beteg évekig, sőt évtizedekig élhet emelkedett vér-húgysavszinttel, anélkül, hogy a köszvény tünetei jelentkeznének. A húgysav nátriumsójának felszaporodásával a megtámadott ízületekben, a bőrfelszínhez közel ún. köszvényes csomók alakulnak ki. Megjelenésük a kéz-és lábujjízületeken valamint a fülporcon a leggyakoribb. A köszvényes rohamot gyakran reumatikus fájdalmak, idegesség, hányinger, bő vizelet-elválasztás előzi meg. A roham hirtelen jelentkezik, az érintett ízület fájdalmasan megduzzad. Kezelés nélkül napokig, sőt hetekig is tarthatnak a rohamok. Ha a köszvényt későn vagy egyáltalán nem kezelik, a magas húgysavszint súlyos ízületi elváltozásokhoz és vesekőképződéshez vezethet.
FONTOS! Örökletes köszvényes terheltség esetén rendszeresen ellenőriztessük a vér húgysavszintjét. Kevés húst fogyasszunk, belsőséget egyáltalán ne együnk!A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése