Betegség, betegségek

Kóros szarusodás

A bőr legfelső, normális esetben folytonosan leváló és folytonosan újratermelődő, védő rétege a szaruréteg. A bőrfelszinen a szarutermelődés folyamatos, a termelődés és a leválás egyensúlyban van. Szükség esetén, például a sérülések utáni regeneráció során a szarutermelés a hiányzó rétegek pótlása érdekében fokozódik. Bizonyos kóros folyamatok zavarokat idézhetnek elő a szarurétegben. Ilyen szarusodási zavar például a szaruréteg felszaporodása, a hyperkeratosis (a görög hyper=”túlzott”, keratin= „szaru” szóból). A szaruréteg halpikkelyszerű elváltozása az ichthyosis (a görög ichthyos= „hal”) szóból. A beteg bőre száraz, pikkelyesen hámlik. Ártalmatlan, mégis kórosnak számító szarusodási jelenség a korpásodás, amely a testfelszínen bárhol előfordulhat, de a hajas fejbőrön a leggyakoribb.


Kóros szarusodás betegség kialakulása

A talpon és –nehéz fizikai munkát végzők esetében- a tenyéren tapasztalható bőrkeményedés normális jelenség. A fokozottan igénybevett, nyomásnak kitett, valójában folytonosan károsodó helyeken vastag szaruréteg képződik. Bőrgyulladások és –sérülések után is képződhet a mélyebb rétegek védelmére szolgáló bőrkeményedés.. a tenyéri és talpi bőrkeményedés nőknél a változó korban gyakori jelenség. A bőrkeményedés sok esetben a láb ortopédiai elváltozásait jelzi. A hossz- vagy harántsüllyedés miatt a nyomásnak kitett talpi területeken fájdalmas elszarusodás alakul ki. (A probléma megfelelő talpbetéttel egyszerűen kiküszöbölhető.) A bőrfelszín a kiszáradás hatására is megvastagodhat, berepedezhet. Ilyenkor a szaruréteg „reszelős”, durva lesz.
Keratosis palmo-plantaris
A tenyér és talp kóros elszarusodása (keratosis palmo plantaris) örökletes megbetegedés. Leggyakoribb formája már csecsemőkorban megnyilvánul: a tenyér és a talp bőrének szarurétege nagy kiterjedésű foltokban megvastagszik. Az elszarusodás talaján fájdalmas berepedések és gyulladások alakulhatnak ki. A betegség ritkább megjelenési formája 16-30 éves korban jelentkezik. A tenyéren, az ujjakon, az alkaron és a talpon gombostűfejnyi-lencsényi szemölcsszerű kidudorodások (papulák) jelennek meg.
Ichthyosis
A szaruréteg vízháztartási zavara következtében a bőr kiszárad, pikkelyesen hámlik, halbőrre emlékeztet. Az elváltozás oka ismeretlen. Gyakran örökletes eredetű. Legsúlyosabb formája már a méhen belüli élet során kialakul: az egész testet nagy lemezű hámló területek borítják, gyulladásos környezetben.
Lichen
A bőr viszkető gyulladásos megvastagodása, elszarusodása a lichen. Bármely testtájon előfordulhat, leggyakrabban azonban a csukló hajlító felszínén, a lábszáron, a bokán jelentkezik. Esetleg a száj nyálkahártyáját, a nyelvet is érinti.


kóros szarusodás

Kóros szarusodás betegség tünetei:

Apró kidudorodások a bőrfelszínen, a szaruréteg megvastagszik, repedezik, a bőr „reszelős”, fájdalmas bőrkeményedések a tenyéren és a talpon, hámló bőr.


Kóros szarusodás betegség kezelése:

Mivel a jól látható jelenségek kialakulásának tulajdonképpeni oka ismeretlen a kezelés csupán tüneti: a kiszáradás csökkentésére, a bőr puhítására irányul. Egyes esetekben a betegség meglepő módon, spontán visszafejlődik. A láb fájdalmas bőrkeményedései lábápolással, pedikűrrel, bőrpuhító, szaruoldó kenőcsökkel kezelhetők. A durva szaruréteg speciális reszelővel, pengével házilag is eltávolítható. A szaliciltartalmú kenőcsök, a szaruoldó ecsetelők segítségével a felrakódások csökkenthetők. Régi tapasztalat, hogy a sós tengervíz és a konyhasós fürdő kimondottan jó hatású. Ezért adalékként tegyünk a fürdővízbe 2-3 kávéskanál konyhasót. A bőr finom, óvatos habköves átdörzsölése is segít. Az A-vitaminos készítmények szintén jó eredménnyel alkalmazhatók. A szaliciltartalmú kenőcs veszélyes A szaliciltartalmú kenőcsök és ecsetelőszerek csak orvosi előírás szerint és ellenőrzés mellett alkalmazhatók! Ha nagy kiterjedésű területeket kezelünk, különös óvatosság javasolt, mert túladagolás esetén súlyos mellékhatások léphetnek fel.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése