Betegség, betegségek

Korai burokrepedés

Ha a burok a fájások megindulása előtt reped meg, idő előtti burokrepedésről, ha a fájások megindulása után, de a méhszáj eltűnése előtt reped meg, korai burokrepedésről, ha a méhszáj eltűnése után reped meg, késői burokrepedésről beszélünk.


Korai burokrepedés betegség kialakulása

A magzatot védő burok normális esetben csak a fájások során reped meg. A szülési fájások alatt a magzatvízzel telt magzatburok első része benyomul a szülőútba. Az előnyomuló magzatburok segíti a nyakcsatorna tágulását. Amikor a magzat legmélyebben elhelyezkedő része — az úgynevezett elöl fekvő rész — annyira benyomul a szülőcsatornába, hogy körkörösen nekifekszik az alsó méhszakasz falának, a magzatvíz két részre oszlik. Az érintkezési gyűrű alatt, az elöl fekvő rész előtti kisebb mennyiségű rész az elővíz vagy fejvíz. Az érintkezési gyűrű feletti rész az utóvíz. A szülési fájások alatt a méhen belüli nyomás emelkedik, fájásszünetben csökken. Fájás alatt az elővízet tartalmazó buroksapka megfeszül. Normális esetben a méhszáj eltűnései idején ez a buroksapka megreped. A hüvelyen át kisebb-nagyobb mennyiségű folyadék távozik. Ezután a szülés folyamata alatt állandóan szivárog a magzatvíz a hüvelyből. A rendellenes időben történő burokrepedés valamilyen terhességi, magzati vagy szülési szövődmény kialakulásához vezethet. A korai burokrepedés rendszerint valamilyen szülészeti szövődmény miatt, például az anya és a magzat közti téraránytalanság miatt jön létre. Az anya sérülése, hasának, medencéjének ütődése, zúzódása is korai burokrepedéshez vezethet. Előfordulhat az is, hogy a korai burokrepedés hátterében semmilyen kóros elváltozás nem áll, és a szülés teljesen zavarmentesen zajlik.


korai burokrepedés

Korai burokrepedés betegség tünetei:

Magzatvíz távozik a szülés előtt, a magzatvíz eltávozását követően huszonnégy órán belül fájások kezdődnek.


Korai burokrepedés betegség kezelése:

Korai burokrepedés esetén a szülés rendszerint huszonnégy órán belül megindul. A terhes anyát mielőbb kórházba kell szállítatni. Ha a burok a harminckettedik terhességi hét előtt reped meg, ha a magzat egészséges, a koraszülés elkerülése érdekében fájáscsökkentő infúziós kezelést indítanak. Az anya kórházi felügyeletre szorul. A harminckettedik terhességi hét után, ha a magzat normálisan fejlett, a megindult szülést engedik befejeződni. A terhesség alatt az anya óvakodjon a fizikai megterhelésektől, kímélje magát. Ha a terhesség bármelyik szakaszában magzatvíz távozását észleljük, mielőbb szülész-nőgyógyász szakorvoshoz kell fordulni. A terhes anyát le kell fektetni. A fertőzések elkerülése érdekében lehetőleg tiszta, fertőtlenített lepedőt terítsünk alá. Hanyatt fekvő helyzetben medencéjét kissé emeljük meg, lábát, derekát polcoljuk fel. A szállítás fekve, kíméletesen, rázkódásmentesen történjék. Fenyegető koraszülés esetén speciális — „koraszülő” — intézetbe, normális szülési idő körül a szülészeti osztályra kell juttatni az anyát. Rendellenes időben történt burokrepedés esetén, ha a magzat még nem kellően fejlett, a koraszülés elkerülése érdekében a terhesség minél további fenntartása a feladat. A terhes anya — rendszerint kórházi körülmények között — fájáscsökkentő infúziós kezelést kap. Folyamatosan figyelik a magzat mozgásait, szívhangjait, szívműködését. Fejlettségét ultrahangos vizsgálattal állapítják meg. A harminchetedik terhességi hét után a magzat rendszerint már olyan fejlett, hogy a megindult szülési folyamat befejeződhet, és egészséges újszülött jön a világra.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése