Betegség, betegségek

Jódhiányos strúma

A hormontermeléshez a pajzsmirigynek jódra van szüksége. Ha táplálékunk jódtartalma túl alacsony, pajzsmirigyünk megnagyobbodik, hogy a jódhiány ellenére elegendő hormont tudjon termelni. Ilyenkor jódhiányos strúma alakul ki.


Jódhiányos strúma betegség kialakulása

Az ok lehet az ivóvíz túl alacsony jódtartalma, de előfordul a pajzsmirigy hormontermelésének veleszületett zavara is.


jódhiányos strúma

Jódhiányos strúma betegség tünetei:

A pajzsmirigy megnagyobbodik.


Jódhiányos strúma betegség kezelése:

A strúmát többnyire gyógyszeresen kezelik: pajzsmirigy hormonpótlást alkal¬maznak tablettában. Ha a kezelést idejében megkezdik, akkor van rá esély, hogy a megnagyobbodott pajzsmirigy visszafejlődik. Nagyméretű strúma esetén olykor műtétre van szükség, pl. akkor, ha a pajzsmirigy annyira megnagyobbodott, hogy más szerveket nyom, pl. a légcsövet. A jódhiányos strúma nem kezelhető orvos közreműködése nélkül. A pajzsmirigy hormontermelésének ellenőrzésére többször vérvétel szükséges. És további vizsgálatokkal kizárják más betegségek lehetőségét. A megbetegedés többnyire lassú lefolyású, a pajzsmirigy fokozatosan nő. Ezzel egy időben, lépésről-lépésre más tünetek is jelentkeznek, pl. fáradtság, levertség, vérszegénység, feltűnő sápadtság, hidegérzékenység, nőknél menstruációs zavarok és duzzadt szemhéjak. Az idejében kezelt strúma nem veszélyes. Ellenkező esetben kellemetlen nyaki nyomásérzettel jár, és légszomjhoz is vezethet.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése