Ízületi gyulladás

Ízületi gyulladás

(Arthritis)

Az atrhritis sokféle ízületi gyulladást magába foglaló gyűjtő fogalom.

A legismertebb fájdalmas gyulladásos ízületi megbetegedés a köszvény és a reuma.

Duzzadt ízületek:

Az ízületi gyulladás lehet akut vagy krónikus. Az akut arthritis hirtelen lép fel, a krónikud gyulladás tünetei lassanként alakulnak ki.

Atrhritis esetén az ízületi folyadék termelődése fokozódik, az ízületi tok feszül, az ízület megdagad és fájdalom jelentkezik.

Az ízületi gyulladás kialakulása:

Gyakori kiváltó oka a reuma és a köszvény.

Arthritist, vizenyős, gennyes gyulladást idézhetnek elő a kórokozók, például a baktériumok vagy a vírusok is. Ízületi gyulladás a sérülések talaján is kialakulhat.

Kezeletlen akut arthritis könnyen krónikussá válhat.

Tünetek:

Fájdalom

Az érintett ízület duzzanata

Esetenként meleg tapintat, bőrpír

Az ízület mozgáskorlátozottsága

Az izületi gyulladás kezelése:

A kezelési spektrum meglehetősen széles: a mechanikus terápiától (a gennyes ízület öblítése egészen a reumaterápia során alkalmazott –esetleges mellékhatásokkal járó- aranypreparátum kezeléséig terjed. Sok esetben csak hosszabb időn át tartó kortizon-kezelés hatására érhető el –átmeneti- fájdalomcsökkenés.

A beteg teendői:

Bizonyos megbetegedéseknél –például –például a köszvény esetében- sokat segíthet a megfelelő diéta.

A reuma az egyik leggyakoribb pszichoszomatikus megbetegedés, ezért bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelést kiegészítő pszichoterápia is segíthet. A pszichoterápia kérdésében is nyugodtan kérjük ki háziorvosunk tanácsát.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fenti tünetek jelentkezése esetén adekvát kivizsgálás szükséges. Előfordulhat, hogy az ízületi fájdalom banális okokra vezethető vissza. A különösen súlyos esetek, például a gennyes arthritis azonban –a hosszadalmas szövődmények elkerülése érdekében- igen gyors beavatkozást igényel.

Az orvos teendői:

Részletes vizsgálat során megtekinti és megtapintja az érintett területet. A köszvény például már látványa és elhelyezkedése alapján is nagy valószínűséggel diagnosztizálható.

A továbbiakban a biztos kórkép felállításához vérvétel és röntgenvizsgálat szükséges.

A betegség lefolyása:

Mivel a betegség különböző okokra vezethető vissza, lefolyása is eltérő lehet. Minden ízületi gyulladás közös jellemzője az előbb- utóbb jelentkező fájdalom, az érintett terület duzzanata és meleg tapintása. Később az ízület mozgáskorlátozottá válik.

Az akut, gennyes arthritis különösen veszélyes. Még az időben alkalmazott kezelés ellenére is megtörténhet, hogy az érintett ízület elmerevedik.

A krónikus ízületi gyulladás tünetei és megjelenési formái igen széles skálán mozognak, a gyorsan múló ízületi fájdalomtól a teljes rokkantságig. Leggyakoribb szövődménye az éveken át tartó fájdalom és az és az ízület egyre fokozódó funkció-károsodása.

FONTOS!

Ha valamilyen sérülés során az ízületi tok megnyílt, a kórokozók könnyen bejuthatnak az ízületbe. Gyanú esetén a sebet és az ízületi üreget műtéti úton fel kell tárni és ki kell tisztítani, hogy a bakteriális ízületi gyulladást elkerüljük.

Veszélyek, lehetséges szövődmények:

Az Ízületi gyulladás önmagában nem feltétlenül veszélyes megbetegedés, ha azonban krónikussá válik, megnehezíti a beteg életét. A mozgáshiány következtében idővel egyéb, járulékos betegségek is kialakulhatnak.