Betegség, betegségek

Hányás

Akkor beszélünk hányásról, mikor a gyomor tartalma a szájon át távozik. Ilyenkor a szervezetünk védekezik valami ellen és a reflex görcsös, heves izomhúzódást eredményez és ennek következtében jön létre a hányás. A reflex kiváltható, két ujjunkkal, melyeket a garatba dugunk.


Hányás betegség kialakulása

A gyermekek, főleg a csecsemők többszöri hányása szinte természetes, hiszen sokszor nyelnek levegőt evés közben. De figyeljünk oda, mert a heves, görcsös hányás, mely étkezés utáni, lehet a gyomorszáj görcsölésétől is. Ha a hányást láz is kíséri, akkor feltétlen menjünk el a gyermekorvoshoz.
Testi fájdalmaktól való hányás, több tünet együttes jelenségének velejárója, mint például a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, fekély, mérgezés.
A migrénes fejfájás gyakran okoz hányást.
Ha a fej megütése után következik be a hányás, akkor agyrázkódás gyanús és orvosi kezelést igényel.
Áldott állapotban lévő hölgyeknél az émelygés, hányás, reggeli hányás sokszor természetes jelenség. De ha ez gyakorivá, erőssé válik vagy nem múlik el, akkor orvoshoz kell fordulni, mert jelentheti terhességi mérgezés fellépését is.
A reggeli hányás ha alkoholistáknál állandósul, akkor az komoly kivizsgálást igényel.
A hányás lehet lelki eredetű is. Például bulimia (étel szándékos kihányása) vagy anorexia nervosa (kóros fogyási kényszer) esetében.
Számos betegség velejárója lehet a hányás: vesekő, vesemedence, petefészek gyulladás, emésztőszervi megbetegedések, bélbetegségek, vakbélgyulladás, májgyulladás.
Ha a hányadékban vér van, akkor rögtön orvoshoz kell fordulni!


hányás

Hányás betegség tünetei:

Hányinger, émelygés, hányás, gyomorgörcs.


Hányás betegség kezelése:

A gyomornak nyugalomra van szüksége hányás után, várjunk az ivással-evéssel. Fél órával a hányás után apró kortyokkal itassuk meg a beteget. Ha a hányás ismétlődik akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, nehogy a beteg kiszáradjon.
Léteznek hányást megelőző gyógyszerek, akinek például utazás során jelentkező problémája a hányás, az előtte vegyen be belőle.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése