Betegség, betegségek

Hajhullás, alopecia

A hajhullás (alopecia) a haj illetve testszőrzet kóros hullása vagy hiánya. Nemcsak a hajra hanem az egyéb testtájak (hónalj, ágyék) szőrzetére is vonatkozik. A haj és a szőrzet normális körülmények között is hullik: a bizony s hosszúságot elért hajszálak, kihullanak, helyettük újak nőnek. A kóros hajhullás átmeneti vagy maradandó kopaszsághoz vezet. Ha a szőrtüszők elpusztulnak, az alopecia maradandó, ha a szőrtüszők csak átmenetileg szüntetik be működésüket, akkor átmeneti. Az alopecia lehet kerek folt alakú diffúzan foltos, vagy a homloktól a tarkó irányába terjedő. A betegségeket és a pszichés megrázkódtatásokat gyakran kíséri hajhullás. A folyamat sokáig tarthat. Az átmeneti hajhullás után A haj lassan nő vissza. A krónikus hajhullás irreverzibilis.


Hajhullás betegség kialakulása

Átmeneti hajhullást okozhatnak bizonyos fertőző betegségek (influenza, tífusz, orbánc) vérképzőszervi megbetegedések (anémia, leukémia), endrokin zavarok (pajzsmirigy-alulműködés), a terhesség, a szoptatás, bizonyos pszichés problémák, sőt még a migrénes fejfájás is. A kerek foltos nem maradandó kopaszságot okozó hajhullás férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul. A maradandó alopecia viszont elsősorban férfipanasz. A halántéktájon kétoldalt, illetve a fejtetőn kezdődik és hátra, a tarkótájék felé terjed. Oka a férfi nemi hormon túltermelődése. A kopaszságra való hajlam veleszületett, örökletes adottság. A hormonális tényezőkön kívül maradandó kopaszságot okozhatnak a bőrt roncsoló fizikális behatások (sérülések, égés, fagyás, műtéti heg, röntgensugárzás, kémiai anyagok okozta marás), bizonyos fertőzéses megbetegedések (tuberkulózis, várbaj, tífusz, bizonyos gombák, vírusok okozta fertőzések), és a daganatos elváltozások mivel heggel gyógyulnak és károsítják a szőrtüszőket.


hajhullás

Hajhullás betegség tünetei:

Átmeneti hajhullás:
-enyhe viszketés v agy rózsaszínes bőrszín
-kopasz foltok, a folt peremén elvékonyodott hajszálak
-a hajhullás megszűnik, a haj visszanő
-a visszanőtt haj kezdetben pigmentszegény vékony

Maradandó, krónikus hajhullás:
-a fejbőr korpásodása
-viszketés
-hajhullás, kopasz foltok
-a foltok fokozatos terjedése
-maradandó kopaszság


Hajhullás betegség kezelése:

A kerek foltos hajhullás általában magától megszűnik, és spontán új haj nő. Az új haj kezdetben világos, később ugyanolyan lesz, mint az eredeti volt. Krónikus hajhullás esetén a kopaszodás feltartóztathatatlan. Az ígéretes hajnövesztő csodaszerek sajnos hatástalanok. A kihullott haj esetleg hajbeültetéssel pótolható. A beültetés igen aprólékos beavatkozás. Egyenlőre nagyon költséges és nem feltétlenül sikeres. A hajvizes hajszeszes bedörzsölés serkenti a fejbőr vérellátását és csökkenti az esetleges viszketést. Ha a hajhullást valamilyen egyéb, előzetes megbetegedés okozza, a haj sok esetben az alapbetegség gyógyulása után kezd hullani, és lassan hosszú idő múlva, esetleg csak hónapok alatt nő vissza. A hajhullás okát feltétlenül tisztázni kell, ezért minden esetben forduljunk orvoshoz. Az orvos megállapítja, hogy a hajhullás melyik fajtájáról van szó és ismerteti mik a várható kilátások, hogy a hajhullás csupán átmeneti-e vagy végleges. A hajhullás típusának megfelelően kezelést illetve bedörzsölő szereket rendel. Pszichés okok estén pszichoterápiát javasol.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése