Hajhullás, alopecia betegség

Hajhullás, alopecia betegség kialakulása, tünetei, kezelése

Hajhullás, alopecia betegség: A hajhullás (alopecia) a haj illetve testszőrzet kóros hullása vagy hiánya. Nemcsak a hajra hanem az egyéb testtájak (hónalj, ágyék) szőrzetére is vonatkozik. A haj és a szőrzet normális körülmények között is hullik: a bizony s hosszúságot elért hajszálak, kihullanak, helyettük újak nőnek. A kóros hajhullás átmeneti vagy maradandó kopaszsághoz vezet. Ha a szőrtüszők elpusztulnak, az alopecia maradandó, ha a szőrtüszők csak átmenetileg szüntetik be működésüket, akkor átmeneti. Az alopecia lehet kerek folt alakú diffúzan foltos, vagy a homloktól a tarkó irányába terjedő. A betegségeket és a pszichés megrázkódtatásokat gyakran kíséri hajhullás. A folyamat sokáig tarthat. Az átmeneti hajhullás után A haj lassan nő vissza. A krónikus hajhullás irreverzibilis.

Hajhullás betegség kialakulása

Átmeneti hajhullást okozhatnak bizonyos fertőző betegségek (influenza, tífusz, orbánc) vérképzőszervi megbetegedések (anémia, leukémia), endrokin zavarok (pajzsmirigy-alulműködés), a terhesség, a szoptatás, bizonyos pszichés problémák, sőt még a migrénes fejfájás is. A kerek foltos nem maradandó kopaszságot okozó hajhullás férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul. A maradandó alopecia viszont elsősorban férfipanasz. A halántéktájon kétoldalt, illetve a fejtetőn kezdődik és hátra, a tarkótájék felé terjed. Oka a férfi nemi hormon túltermelődése. A kopaszságra való hajlam veleszületett, örökletes adottság.

A hormonális tényezőkön kívül maradandó kopaszságot okozhatnak a bőrt roncsoló fizikális behatások (sérülések, égés, fagyás, műtéti heg, röntgensugárzás, kémiai anyagok okozta marás), bizonyos fertőzéses megbetegedések (tuberkulózis, várbaj, tífusz, bizonyos gombák, vírusok okozta fertőzések), és a daganatos elváltozások mivel heggel gyógyulnak és károsítják a szőrtüszőket.

hajhullás
hajhullás

Hajhullás betegség tünetei:

Átmeneti hajhullás:
-enyhe viszketés v agy rózsaszínes bőrszín
-kopasz foltok, a folt peremén elvékonyodott hajszálak
-a hajhullás megszűnik, a haj visszanő
-a visszanőtt haj kezdetben pigmentszegény vékony

Maradandó, krónikus hajhullás:
-a fejbőr korpásodása
-viszketés
-hajhullás, kopasz foltok
-a foltok fokozatos terjedése
-maradandó kopaszság

Hajhullás betegség kezelése:

A kerek foltos hajhullás általában magától megszűnik, és spontán új haj nő. Az új haj kezdetben világos, később ugyanolyan lesz, mint az eredeti volt. Krónikus hajhullás esetén a kopaszodás feltartóztathatatlan. Az ígéretes hajnövesztő csodaszerek sajnos hatástalanok. A kihullott haj esetleg hajbeültetéssel pótolható. A beültetés igen aprólékos beavatkozás. Egyenlőre nagyon költséges és nem feltétlenül sikeres. A hajvizes hajszeszes bedörzsölés serkenti a fejbőr vérellátását és csökkenti az esetleges viszketést.

Ha a hajhullást valamilyen egyéb, előzetes megbetegedés okozza, a haj sok esetben az alapbetegség gyógyulása után kezd hullani, és lassan hosszú idő múlva, esetleg csak hónapok alatt nő vissza. A hajhullás okát feltétlenül tisztázni kell, ezért minden esetben forduljunk orvoshoz. Az orvos megállapítja, hogy a hajhullás melyik fajtájáról van szó és ismerteti mik a várható kilátások, hogy a hajhullás csupán átmeneti-e vagy végleges. A hajhullás típusának megfelelően kezelést illetve bedörzsölő szereket rendel. Pszichés okok estén pszichoterápiát javasol.