Haemangioma betegség

Haemangioma betegség kialakulása, tünetei, kezelése

A haemangioma a bőrfelszínen, a nyálkahártyán megjelenő borvörös elszíneződésű lapos vagy dudoros, kerek vagy pókhálószerű kiboltosulás. A bőr ereinek egyenletes vagy barlangos tágulata okozza. Az elváltozott ér egyaránt lehet artéria, véna vagy kapilláris (hajszálér). A jelenséget a színe miatt tűzfoltnak, az anyajegyhez való hasonlósága miatt anyajegynek is szokták nevezni. A haemangioma csecsemő-, gyermek- és serdülőkorban igen gyakori, azonban általában spontán visszafejlődik. A testfelszínen bárhol elhelyezkedhet, az arcon, a tarkón és a törzsön a leggyakoribb.

Haemangioma betegség kialakulása

A haemangioma mögött álló értágulat lehet örökletes eredetű. A családi halmozott előforduéás igen gyakori. Szövetfejlődési eórendellenesség, terhességi elváltozás. Májbetegség is okozhat értágulatot. A haemangioma oka azonban sok esetben ismeretlen. A haemangiomák nagy része jóindulatú érdaganat, szövetfejlődési rendellenesség. A barlangos és kapilláris haemangioma kivételével keletkezési helyéről tovább nem terjed, általában nem növekszik. A gyermekkori haemangioma néhány év alatt, rendszerint még az 5. életév előtt önmagától gyógyul, nyomtalanul elmúlik.

Haemangioma
Haemangioma

Haemangioma betegség tünetei:

A bőrfelszinen elhelyezkedő vagy abból kissé kiemelkedő, változó nagyságú és színű –rózsaszín, borvörös vagy kékes- elváltozás. Nagysága lehet gombostűfejnyi, de akár egész testrészeket is elboríthat.

Haemangioma betegség kezelése:

A haemangioma kezelése típusától, megjelenési formájától, elhelyezkedésétől függ. Szerencsére a fiatalkori és az időskori haemangioma rendszerint beavatkozád nélkül, spontán visszafejlődik. Az önmagától nem gyógyuló pókhálószerű és időskori haemangioma lézerkezeléssel távolítható el. A barlangos haemangioma röntgenbesugárzással, az odavezető erek elzárásával gyógyítható. A nagy kiterjedésű elváltozások műtéti kiírtása igen nehéz feladat. Az esztétikai szempontból zavaró tűzfoltokat kozmetikai kenőcsökkel fedik. A haemangiomákat kivakarni, kikaparni nem szabad. A keletkező seb könnyen befertőződik, begyullad, torz hegek képződhetnek.