Betegség, betegségek

Fogínysorvadás

A fogínysorvadás általában az íny gyulladásával kezdődik. Ha a gyulladást nem kezelik időben, akkor a gyulladás átterjed az íny és a fog közé a kis fogtasakokba. Ha a gyulladás eléri a gyökérhártyát és a fogat, az állkapocscsonthoz rögzítő kötőszöveti rostokat, a fog meglazul.


Fogínysorvadás betegség kialakulása

Az ínysorvadást a hiányos szájhigiéne okozza. Ha nem mosunk rendszeresen fogat az ételmaradékból és az elhalt nyálsejtekből lepedék képződik a fog felületén. Ez a lepedék ideális táptalaj a baktériumok és gombák számára. A lepedék elősegíti a fogképződést és további íngyulladást idéz elő. Az ínysorvadás megelőzésének legbiztosabb módja a gondos szájhigiéné. Ha az, íny gyulladása már kialakult, sajnos mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.


fogínysorvadás

Fogínysorvadás betegség tünetei:

Fogkőképződés a fogak felszínén, fogmosáskor az íny fáj és vérzik, fogínytasak, a fogak meglazulnak.


Fogínysorvadás betegség kezelése:

A fogakon és a fogszéleken naponta képződő puha lepedék fogkefével, szájzuhannyal könnyen eltávolítható. Ha nem tisztítjuk le, a puha felrakódás rövidesen megkeményedik, és így már nehezen lehet eltávolítani. Fogkő képződik, amelyben baktériumok és gombák telepednek meg. Később a foghús, illetve a fogmeder begyullad és sötétvörösre színeződik. Ha a gyulladás előrehalad, és már behatolt a fogmederbe, a fog rögzítő apparátusa megbetegszik, és a fog kilazul. Az orvos mindenekelőtt alaposan megtisztítja a fogat. Valószínűleg tanácsot ad a helyes szájápolásra vonatkozóan. Ha a gyulladás mélyre hatolt, a gyulladt szövetrészeket eltávolítja a fogmederből és a foggyökérről. Ezáltal új, egészséges fogínyréteg alakulhat ki. Az ínysorvadás nem veszélyes, de táplálkozási zavarokat is okozhat, és már csak esztétikai szempontból is nagyon kellemetlen. Ha fogak kilazulását nem akadályozzuk meg, az elveszett fogak csak protézissel pótolhatók.A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése