Betegség, betegségek

Fitymaszűkület

A hímvessző végén a bőr redő formájában visszahajlik a makk (glans penis) mögötti barázdához. Ez a makkot védő, csőszerő bőrredő a fityma, az előbőr (praeputium). Az előbőrt fékszerű bőrredő (frenulum) rögzíti a hímvesszőhöz. Az előbőr általában csak gyermekkorban borítja teljesen a makkot, a felnőtt férfiak többségénél a hímvessző túlnövi a fitymát. Az előbőr és a makk érzőidegekkel gazdagon behálózott terület. A hímvessző merevedése, erekciója során az előbőr visszahúzódik, a makk felszabadul. Újszülött korban az előbőr belső felszíne még összetapad a makk bőrével, a kettő még nem mozdul el egymáson. A letapadás általában az első életévben, önmagától oldódik. Legkésőbb 5-6 éves korban a fityma teljesen hátrahúzható a makkon.


Fitymaszűkület betegség kialakulása

Az előbőr szűkülete esetén a fityma csak részben vagy egyáltalán nem húzható hátra a makkon. Erekció esetén hátrahúzása még nehezebb. A szűk fityma feszülése kellemetlen, és az erekció során igen fájdalmas lehet. A fájdalmas erekciótól való rettegés az idők folyamán impotenciát válthat ki. A fitymaszűkület ritkán veleszületett rendellenesség. Rendszerint inkább az előbőr alatti és a húgycsőnyílás körüli váladék pangása talaján kialakuló gyulladás vagy valamilyen hegesedéssel gyógyuló sérülés okozza. A rendellenességre sok esetben csak pubertásban, a hímvessző növekedése során figyelnek fel.


fitymaszűkület

Fitymaszűkület betegség tünetei:

Az előbőr nem húzható hátra a makkon, fájdalmas merevedés, az előbőr, illetve a makk gyulladása.


Fitymaszűkület betegség kezelése:

Csecsemőkorban figyelni kell ara, hogy a letapadt előbőr alatt nem maradjon váladék, nehogy a fityma véglegesen letapadjon. A csecsemő előbőrének letapadása szakszerű beavatkozással megelőzhető. A már kialakult szűkület tágítása később ritkán jár eredménnyel. Az esetek nagy részében műtéti beavatkozás szükséges. A műtéti megoldás a szűkület mértékétől függően eltérő lehet. Kismértékű szűkület esetén az egyszerű bemetszés is elegendő. Ha a szűkület nagymértékű, a teljes előbőrt el kell távolítani. Cirumcisio: Nagymértékű fitymaszűkület esetén általában körülmetélést (cirumcisio) végeznek: a teljes fitymát eltávolítják. A műtét során a szűk fitymavéget előrehúzzák és levágják. A metszési felszíneken a bőrszéleket varrattal egyesítik. A hímvessző laza bőre a makk-korona mögött végződik, a makk szabadon marad. A fitymaszűkület a gyulladásos és a következményes hegesedések elkerülésével –megfelelő higiéniával-, rendszeres tisztálkodással- megelőzhető. Csecsemőkorban meg kell akadályozni az előbőr letapadását. (A letapadt előbőrt minél előbb, lehetőleg már az első hónapokban fel kell lazítani. Ilyenkor az orvos gombos szondával finoman körüljárja a makkot és leválasztja a lazán letapadt bőrt.) A kisgyermek előbőrét csak óvatosan szabad hátrahúzni, nehogy éppen az így keletkező sérülés és hegesedés okozzon szűkületet!A betegségek oldal tartalma a tájékoztatást szolgálja, kérjük minden esetben keresse fel kezelőorvosát.

Aktuális betegségek

Covid 19

SARS-CoV-2 koronavírus által okozott légúti megbetegedés, mely a 2020-as évben világjárványt okozott. A vírus cseppfertőzés útján terjed és a légutakban elszaporodva okoz betegséget.

Majomhimlő

Lázzal, izomfájdalommal, kiütésekkel járó fertőző vírusos megbetegedés. Állatról emberre is terjed, azonban a korábbi kötelező oltások miatt sokan védettek ellene.Blogtár

Fájdalmas, mozgást gátoló betegségek az ónémetjuhász kutyafajtát sem kerülik el sajnos.

napi horoszkóp napi frissítéssel, jegyek bemutatása és jellemzése

Mozgásszervi betegségek enyhítésére segítség lehet a masszőr, a masszázs.

A legújabb tenisz eredmények, hírek kiegészítve az aktuális világranglistával.

http://beteg.lap.hu/ http://elhizas.lap.hu/ https://magasvernyomas.lap.hu/ https://immunzavar.lap.hu/

© Betegség, betegségek, covid19 kialakulása, covid-19 tünetei, covid 19 kezelése