Fitymaszűkület betegség

Fitymaszűkület betegség: A hímvessző végén a bőr redő formájában visszahajlik a makk (glans penis) mögötti barázdához. Ez a makkot védő, csőszerő bőrredő a fityma, az előbőr (praeputium). Az előbőrt fékszerű bőrredő (frenulum) rögzíti a hímvesszőhöz. Az előbőr általában csak gyermekkorban borítja teljesen a makkot, a felnőtt férfiak többségénél a hímvessző túlnövi a fitymát. Az előbőr és a makk érzőidegekkel gazdagon behálózott terület. A hímvessző merevedése, erekciója során az előbőr visszahúzódik, a makk felszabadul. Újszülött korban az előbőr belső felszíne még összetapad a makk bőrével, a kettő még nem mozdul el egymáson. A letapadás általában az első életévben, önmagától oldódik. Legkésőbb 5-6 éves korban a fityma teljesen hátrahúzható a makkon.

Fitymaszűkület betegség kialakulása

Az előbőr szűkülete esetén a fityma csak részben vagy egyáltalán nem húzható hátra a makkon. Erekció esetén hátrahúzása még nehezebb. A szűk fityma feszülése kellemetlen, és az erekció során igen fájdalmas lehet. A fájdalmas erekciótól való rettegés az idők folyamán impotenciát válthat ki. A fitymaszűkület ritkán veleszületett rendellenesség. Rendszerint inkább az előbőr alatti és a húgycsőnyílás körüli váladék pangása talaján kialakuló gyulladás vagy valamilyen hegesedéssel gyógyuló sérülés okozza. A rendellenességre sok esetben csak pubertásban, a hímvessző növekedése során figyelnek fel.

Fitymaszűkület
fitymaszűkület

Fitymaszűkület betegség tünetei:

Az előbőr nem húzható hátra a makkon, fájdalmas merevedés, az előbőr, illetve a makk gyulladása.

Fitymaszűkület betegség kezelése:

Csecsemőkorban figyelni kell ara, hogy a letapadt előbőr alatt nem maradjon váladék, nehogy a fityma véglegesen letapadjon. A csecsemő előbőrének letapadása szakszerű beavatkozással megelőzhető. A már kialakult szűkület tágítása később ritkán jár eredménnyel. Az esetek nagy részében műtéti beavatkozás szükséges. A műtéti megoldás a szűkület mértékétől függően eltérő lehet. Kismértékű szűkület esetén az egyszerű bemetszés is elegendő. Ha a szűkület nagymértékű, a teljes előbőrt el kell távolítani.

Cirumcisio: Nagymértékű fitymaszűkület esetén általában körülmetélést (cirumcisio) végeznek: a teljes fitymát eltávolítják. A műtét során a szűk fitymavéget előrehúzzák és levágják. A metszési felszíneken a bőrszéleket varrattal egyesítik. A hímvessző laza bőre a makk-korona mögött végződik, a makk szabadon marad. A fitymaszűkület a gyulladásos és a következményes hegesedések elkerülésével –megfelelő higiéniával-, rendszeres tisztálkodással- megelőzhető.

Csecsemő korban meg kell akadályozni az előbőr letapadását. (A letapadt előbőrt minél előbb, lehetőleg már az első hónapokban fel kell lazítani. Ilyenkor az orvos gombos szondával finoman körüljárja a makkot és leválasztja a lazán letapadt bőrt.) A kisgyermek előbőrét csak óvatosan szabad hátrahúzni, nehogy éppen az így keletkező sérülés és hegesedés okozzon szűkületet!