Az árpa és a jégárpa

Az árpa és a jégárpa

Az árpa a szemhéjak faggyú- illetve izzadságmirigyeinek gyulladásos megbetegedése. A külső és belső árpa a szemhéj faggyú- illetve izzadságmirigyeinek — rendszerint staphilococcus vagy streptocuccus baktériumok által előidézett — akut gyulladása.

Tünetei: a betegség fájdalmas bőrpírral kezdődik, a beteg szemhéj megduzzad, feszül, a gyulladt terület elgennyed.

Amint a genny felszínre tör, és a szemhéj szélén kiürül, a fájdalom enyhül, a duzzanat csökken.

A külső árpa, a szempilla szőrtüszőmirigyeinek, a belső árpa a szemhéj Meibom-mirigyeinek akut, heveny gyulladása. A külső árpa a bőrfelszín felé, a belső árpa a kötőhártyazsák felé terjed.

A jégárpa, a belső árpához hasonlóan, a Meibom-mirigyek megbetegedése, az árpával ellentétben azonban nem akut, hanem krónikus, idült gyulladás.

A cukorbetegek különösen hajlamosak a gennyes bőrfertőzésre.

A jégárpa nem bakteriális fertőzés nyomán alakul ki. A krónikus megbetegedést a Meibom-mirigyek kivezető csövének ártalmatlannak látszó elzáródása okozza.

A váladék megreked, a szemhéj bőre megduzzad. Ha a váladék nem tör a felszínre, az árpát el kell távolítani.

Árpa esetén száraz meleg (infralámpa, fűtőpárna) kezeléssel gyorsíthatjuk a gyulladásos folyamatot. Így a csomó hamarabb megérik, és a genny magától kiürül. Az árpa gyorsabban, hegképződés nélkül gyógyul.

A jégárpa szerencsés esetben spontán visszafejlődhet. Legtöbbször azonban egyszerű szemsebészeti beavatkozással kell eltávolítani.

A szemhéj erőteljes gyulladása — bőrpír, fájdalom, láz — esetén feltétlenül forduljunk szemorvoshoz.

Ha az árpa a terápia ellenére sem fakad ki, nem gyógyul, az orvos felvágja és eltávolítja.

A genny kifakadása után gyors, heg nélküli gyógyulás következik.

Jégárpa esetén a duzzadt Meibom-mirigyek jól tapinthatók, fájdalmat azonban nem okoznak.

Ha a beteg ellenálló képessége legyengült, a fertőzés könnyen átterjedhet a szemre, illetve az egész szemüregre. Belső árpa esetén a szövődmény veszélye nagyobb, ezért ezzel a betegséggel minden esetben forduljunk orvoshoz.

Gyakori árpa vagy jégárpa megbetegedés esetén felmerül a cukorbetegség gyanúja, ezért ilyenkor vércukorvizsgálat javasolt.