Anyajegy betegség

Anyajegy betegség: Az anyajegy velünk-született, vagy később kialakult szövettúltengés. Ezek az elváltozások egész kicsiny, gombostűfejnyi mérettől, egészen a tenyérnagyságúig terjedhetnek. Van festékes, edényes, epidermális, mirigyes, vegyes és kötőszövetes anyajegy. A festékes, pigmentképző sejtekből, az edényes, véredényekből, az epidermális, felhámsejtekből, a mirigyes, mirigysejtekből, a vegyes, kevert sejtekből, a kötőszövetes, kötőszöveti sejtekből áll. Gyakran szőr borítja az anyajegyeket.

Anyajegy betegség kialakulása:

Régen az anyajegy kialakulását azzal kapcsolták össze, hogy a várandós nőket megdobták vagy rájuk esett valami, esetleg megijedtek valamitől. A valóságban nem tudni az anyajegy megjelenésének pontos okát, genetikailag is csak ritkán meghatározott. A legvalószínűbb ok a pigmentsejtek helyi zavara.

anyajegy
anyajegy

Teendők anyajegy betegség esetén:

Nem szabad őket kapargatni, vagy vakarni és érdemes rendszeresen megmutatni orvosnak. Ha az anyajegyek változnak, az rosszindulatúságra utaló jel lehet. Pl.: nő, változik a színe, vörös szegélye lesz, szélein nyúlványok keletkeznek, viszket, nedvezik, fáj. Bármelyik esetben rögtön forduljunk szakorvoshoz. A bőrgyógyász-onkológus javaslatára műtéti úton el kell távolítani a környezetében lévő ép szünetek egy részével együtt. Szövettani vizsgálat után kezelés alkalmazandó. Ha az anyajegy nem változik semmit, akkor valószínűleg nem kell félni semmiféle szövődménytől.

Anyajegy betegség kezelése:

Ezek a bőrelváltozások a legtöbbször öröklöttek. Az anyajegy nem betegség, sokszor nem is okoznak gondot. Némelyek akadályok lehetnek a mozgásban, ezeket az anyajegyeket eltávolítják könnyen, helyi érzéstelenítéssel.