Sérv

Sérv

(Hernia)

Mi a sérv?

A sérv a hashártya kiboltosulása, ami akkor keletkezik, ha a bél egyes részei a sérvkapunak nevezett lyukon át kilépnek a hasüregből. Az ilyen kötőszöveti gyengeség leggyakrabban a lágyékon és a köldöktájékon jelentkezik.

A kötőszöveti gyengeség gyakran veleszületett, ám túlzott igénybevétel vagy a hasizmok és kötőszövetek öregkori elernyedése következtében is keletkezhet.

A köldök – és a hegsérv (ami többnyire rosszul gyógyult korábbi műtétek következménye) a sérvek 20%-át teszi ki. 80%-ban lágyéki sérvről van szó.

A lágyéksérv kialakulása:

Fiúkon lágyéksérv akkor keletkezik, ha a lágyékcsatorna a születésig nem zárul. A magzati fejlődés során a herék a hasüregben fejlődnek ki, ezek csak később vándorolnak a lágyékcsatornán át a herezacskóba. Ezután a csatorna rendszerint elzáródik.

A lágyéksérv már csecsemőkorban jelentkezhet, azonban leggyakrabban az idősödő férfiaknál alakul ki. Az életkor előrehaladtával ugyanis az izomzat, így a lágyékcsatorna falait alkotó hasizom is gyengébbé válik.

A testi megerőltetéseknek – pl. nehéz teher emelésének, vitelének – könnyen az lehet a következménye, hogy a lágyékcsatorna „enged” és sérv(csatorna) keletkezik. Idősebbek esetében ez rendszerint már a kötőszöveti gyengeség miatt is kialakulhat.

Tartós székrekedések, amelyek a hasizomzatot különösen erősen terhelik, a sérv kialakulását gyorsíthatják. Igen ritkán akkor is keletkezhet sérv, ha baleset során testszövet szakad.

Tünetek:

–         először könnyű nyomásérzet

–         fokozódó fájdalom székeléskor a hasprés hatására, erőkifejtéskor és köhögéskor

–         a béltevékenység zavarai

–         látható és tapintható kiboltosulás a fájdalom helyén

A sérv kezelése:

A sérvet többnyire meg kell operálni, mert különben a kilépő bél részei megtörhetnek. Az ilyen bélkizáródás életveszélyt jelent.

A beteg teendői:

Mindenképp forduljunk orvoshoz, mert kezelés vagy súlyosabb beavatkozás nélkül a sérv nem gyógyul. A háton fekvés csak rövid időre csökkenti a fájdalmakat.

Műtét után fontos, hogy az első hónapokban kíméljük magunkat. És kerüljük a nagyobb erőkifejtést.

Nagyon jót tesz viszont, ha a hasizomzatot torna segítségével erősítsük.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Szükségünk van az orvos gyors segítségére. A lágyéksérv veszélye az, hogy a bélkacs a herezacskóba omlik és heresérv keletkezik.

Ha egy bélkacs kizáródik, a vérellátása csökken vagy megszűnik, a bélfal elhal, átfúródik, és baktériumtartalma a hashártya gyulladását okozza.

Az orvos teendői:

A sérveket műtétileg szüntetik meg. A beavatkozás viszonylag egyszerű és veszélytelen.

A betegség lefolyása:

A bélsérv hírtelen is megjelenhet, általában azonban lassan fejlődik ki. Először olykor csak akkor érezzük, ha felkelünk vagy székelnünk kell: azaz minden erősödő hasfali nyomás esetében.

Később –a hashártyától körülvéve –a vékony- vagy a vastagbél egy része hasi duzzanatként a bőr alól kiboltosodik.

A sérvtömlő rendszerint kézzel visszatolható.

Veszélyes-e a sérv?

Amíg nem érzünk fájdalmat addig nem. Ha minél előbb orvoshoz fordulunk, esetleg elkerülhetjük a betegség súlyosbodását. Ha egy bélkacs olyan erősen kizáródik, hogy fekvő helyzetben sem tudjuk visszahelyezni, akkor a sérv veszélyessé vált.

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Fontos!

Sérv esetében mindig előfordulhat, hogy a bél egy szakasza kizáródik a sérvtömlőbe. Ilyenkor a béltartalom nem halad tovább, ami rövid időn belül súlyos szövődményekhez vezet. Ezért bélkizáródáskor haladéktalanul értesítenünk kell az orvost. A műtétet néhány órán belül el kell végezni.

Hogyan előzhető meg a lágyéksérv?

Ami a csecsemőkori lágyéksérvet illeti, ennek megelőzésére keveset tehetünk.

Felnőttként azonban figyelnünk kell arra, hogy hasizmaink idővel ne lustuljanak el túlságosan.