betegség Betegségek leírása

2010. április 17. szombat

Papagájbetegség

Filed under: Betegségek — Címke: , , — betegség @ 02:05

Mi a papagájbetegség?

Az ornithhosis (görög ornis „madár”) nevű, bakteriális eredetű, fertőző megbetegedés valamennyi madárfajtáról átterjedhet az emberre. A betegséget a papagáj-ember kapcsolatban figyelték meg először, innen a „papagájbetegség” elnevezés, ma már azonban tudjuk, hogy a többi, emberközelben élő madár – kanári, baromfi, veréb, galamb – is terjeszti. A kórokozó a Chlamidia psittaci (latin-psitta „papagáj”).

A fertőzés emberről emberre is terjedhet. A betegség terjedésének elkerülése érdekében a fertőzött beteget legalább két hétre elkülönítik környezetétől.

A megbetegedést az illetékes hatóságnak jelenteni kell.

A papagájbetegség viszonylag nehezen diagnosztizálható, mert tünetei a típusosak. Megjelenésében megtévesztően hasonlít az enyhe influenzához, a tífuszhoz, illetve a tüdőgyulladáshoz. Ezért rendszerint későn azonosítják.

Legyengült, idős egyéneknél a betegség prognózisa rossz, súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet.

A gyermekek és a fiatalok gyógyulási esélye jó.

A megbetegedés a teljes szervezetet legyengíti, ezért a gyógyulás viszonylag lassú, a teljes felépülés akár hetekig is eltart.

tyle=”text-align: justify;”>

A papagájbetegség kialakulása:

A madár szervezetében sejtparazita életmódot folytató rendkívül kicsiny korokozó baktérium az állat széklete, a por, a madár tollában megbúvó atkák révén kerülhet az ember szervezetébe.

Előfordulhat, hogy maga a kórokozót hordozó madár nem beteg. A madárral való közeli kontaktusban levő állattartók fokozottan veszélyeztetettek.

A fertőzést városi galambok is terjeszthetik. A nagy csapatban, kis helyen összezsúfoltan élő állatok körében a kórokozó gyorsan terjed.

A papagájbetegség kezelése:

A psittacois antibiotikummal (általában tetracyclin származékokkal) eredményesen gyógyítható.

A szövődmények elkerülése érdekében szigorú ágynyugalom javasolt.

Szükség esetén fájdalom-csillapító, nyugtató illetve köhögéscsillapító szedése javasolt.

A beteg teendői:

Ha a madarat higiéné szabályainak megfelelően tartjuk, a betegség megelőzhető. Ha a madáron betegség tünetei jelentkeznek, azonnal vigyük állatorvoshoz!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az influenza jellegű tünetek, a tisztázatlan eredetű láz, a kínzó köhögés, a véres köpet, a fejfájás, a levertség esetleg psittacoisra is utalhat. Noha a megbetegedés ritka, az állattartóknak a fenti tünetek jelentkezése esetén mégis tanácsos orvoshoz fordulni.

Az orvos teendői:

Papagájbetegség gyanúja esetén az orvos az általános vizsgálat során különös gonddal hallgatja meg a tüdőt és a hörgőket, majd laboratóriumi vérvizsgálatot rendel.

A psittacosisos beteget fertőző osztályon kezelik, szigorú ágynyugalom mellett.

A tetracyclin-kúrát egy hétig ajánlatos folytatni.

A betegség lefolyása:

A betegség a fertőzéstől számított negyedik-huszonnyolcadik nap közti időszakban jelentkezik.

Általában jellegtelen panaszokkal (hőemelkedés, láz, fejfájás, izomfájdalom, köhögés, szívdobogás-érzés, orrvérzés, hasmenés, hányás) kezdődik.

Az influenza jellegű tünetek után tüdőgyulladás, esetleg sárgaság, zavartság, delírium állhat be. A láz esetleg három hétig is eltart. Tetracyclin-kezelés mellett a tünetek egy-két nap alatt enyhülnek.

A papagájbetegség kórokozóját hordozó madár maga nem minden esetben beteg. A beteg állat aluszékony, étvágytalan, gyenge, hasmenése van, esetleg megbénul. Az állatorvos antibiotikummal kezeli a madarat. A betegség bejelentés-köteles.

A papagájbetegség igen súlyos tünetekkel járhat. Időskorban halálos kimenetelű is lehet. Mivel a betegség rendkívül veszélyes, minden esetben orvosi kezelést igényel!

Nincs hozzászólás

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress