Betegség

Üdvözlet a betegség honlapon. Itt megtalálhatók ismertebb és kevésbé közismert betegségek átlátható és érthető leírásai. Barangolás közben rábukkanhatunk, a képek alapján felismerhetjük, hogy a kórságok milyen tünet együttesekkel járnak. A betegségek leírása mellett nagy hangsúlyt helyeztünk a megelőzés fontosságára. Remélhetőleg mindenki megtalálja azt, amiért erre az oldalra látogatott.

Szépen díszitett születésnapi torták betegeknek hogy ünnepeljünk akkor is, ha nem egészségesek szeretteink.

Finom, ínycsiklandó torták betegeknek hogy vidámabb legyen a gyógyulás.

Kedves, gyógyító hatású szerelmes képeslapok betegeknek hogy érezzék szerelmünket és hamarabb meggyógyuljanak.

Fájdalmas, mozgást gátoló németjuhász betegségek melyek főleg e gyönyörű fajtát támadják meg.

Sok esetben a betegség kialakulása egy úgynevezett lappangási idő alatt történik. Ilyenkor észre se vesszük, hogy valamilyen betegség gyengíti fizikai állapotunkat. A betegségek tünetei sokszor nagyon hasonlítanak egymáséhoz és nehezen megállapítható az elején, hogy milyen betegség, ami éppen gyötör bennünket. Pedig a kóros állapotok 90%-a gyógyítható, ha időben észrevesszük és úgy kezeljük, ahogy azt a betegség megkívánja. Senki nem akarja, hogy bármilyen kórság úrrá legyen rajta és esetleg hosszú kezeléseken kelljen átesnie. Ezért figyeljük rendszeresen magunkat, ismerjük meg a betegségek tüneteit és akkor időben orvoshoz tudunk fordulni, aki szakszerűen tudja megállapítani, hogy tüneteink, melyik betegség jelei. A bántalmak hozzáértő és időben elkezdődő kezelése általában gyógyuláshoz vezet. Ha elhanyagoljuk és nem figyelünk az egészségünk romlásának jeleire, akkor nagy esélyt adunk annak, hogy a bántalmak legyőzzenek bennünket.

Orbánc

Orbánc

Mi az orbánc?

Az orbánc a bőr heveny gyulladása, amit bizonyos baktériumok –a streptococcusok- váltanak ki.

A fájdalmas begyulladt, forró bőrrészek élesen határolt pírt és duzzanatot mutatnak.

A betegség jellemzői a magas láz (akár 40 °C is lehet), a hidegrázás és a bőrön megjelenő vörös csík. A jellegzetes bőrelváltozás többnyire az arcon vagy a lábszáron jelentkezik.

A betegség nem tévesztendő össze a pseudo-erysipelas-szal, amelynek népi neve sertésorbánc.

Tünetek:

  • magas láz (40 °C)
  • hidegrázás
  • élesen határolt bőrpír
  • bőrvizenyő és melegség a fertőzés helyén
  • gyakori hámhólyag képződés
  • érintett terület: az arc és a lábszár

Az orbánc kialakulása:

Többnyire csekély sérülések, pl. a szájzug berepedése vagy a lábszár kisebb karcolása következtében jutnak a baktériumok a szervezetbe.

Lábszárfekélyen át különösen könnyen juthatnak kórokozók a beteg testébe.

Azokat az embereket, akiknek gyenge az immunrendszerük –például cukorbetegek, alkoholisták- vagy, akiket már más fertőzés legyengített, az orbánc igen könnyen megtámadhatja.

Az orbánc kezelése:

A kezelés lényege, hogy a baktériumokat megfelelő antibiotikumokkal elpusztítsák. Gyakran még kórházi kezelés is szükséges is szükségessé válhat, legalábbis addig, ameddig a láz és a bőrpír elmúlik.

A beteg teendői:

Az orbánc házilag nem kezelhető eredményesen.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fertőzés első jelekor haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Az orvos teendői:

Az orvos penicilint vagy más antibiotikumot alkalmaz.

A betegség lefolyása:

A baktériumok olyan bőrsérüléseken keresztül kerülnek az emberi testbe, amelyeket néha nem is lehet látni. Ezután néhány óra vagy 1-2 nap múlva tőr ki a betegség.

A kór hírtelen magas lázzal (40 °C) kezdődik, amit gyakran követ hidegrázás. Viszonylag gyakori kísérő tünet a vírusos lázas ajakhólyag (herpes labialis).

A fertőzött területen bőrpír figyelhető meg, amely többé-kevésbé gyorsan, lapszerűen terjed. Ilyenkor a bőr fényesés feszes, határozottan meleg és fájdalmas.

Az orbánc többnyire az arcot támadja meg, de gyakran a lábszárat vagy a köldöktájat is.

A vizenyős duzzanat nagysága az alatta fekvő kötőszövet minőségétől függ. Minél lazább a bőralatti kötőszövet, annál vastagabb a duzzanat. Az antibiotikumos kezelés során a gyógyulás 6-10 napon belül várható. Az orbánc azonban „vándorolni” is képes, ilyenkor hetekig tarthat.

Veszélyek, lehetséges szövődmények:

Gondos kezelés mellett szövődménymentes gyógyulásra számíthatunk.

Előfordulhatnak azonban súlyos kórfolyamatok is, különösen akkor, ha a kezelés túl későn kezdődött el. Ilyenkor az orbánc áttevődhet a szemüregre és a középfülre is. Az alsó végtagon a nyirokerek elzáródása és ennek következtében a kialakuló szövetszaporulat súlyos, maradandó duzzanatot, ún. orbáncos elefántbőrt (elephantiasis) hagyhat hátra.

Fontos!

Korai kezeléssel többnyire elkerülhetők a szövődmények, ezért a betegség első jeleinél, pl. láz vagy hidegrázás esetén, haladéktalanul keressük fel orvosunkat.

Az orbánc megelőzése:

  • A lábgombásodást, a lábszárfekélyt haladéktalanul kezeltetnünk kell, mert ellenkező esetben további fertőzések, pl. az orbánc kialakulását is előidézheti.

A cukorbetegek szigorúan tartsák be az előírt étrendet, a gyógyszeres kezelést, és gyakran ellenőriztessék vércukorszintjüket.

betegség

Rohanó életmódunk következtében egyre gyakoribb és súlyosabb betegségekkel kell megküzdenünk Sajnos inkább a már kialakult kór meggyógyítására szánunk időt és nem a megelőzésére. Pedig az lenne a megoldása az egészséges, betegség nélküli életnek. Az egészség megőrzésére, a betegség távol tartása és a nagyobb fájdalmak elkerülésére a legjobb módszer a pozitív alapállás és az aktív, tevékeny élet. Ezenfelül ahhoz, hogy megelőzzük a bajt, ismernünk kell milyen betegségeink lehetnek és mit tegyünk, hogy egészségesen élhessük életünket.

beteg.lap.hu betegseg Szürke.hu - Kategorizált Magyar Linkkatalógus elhizas.lap.hu immunzavar.lap.hu magasvernyomas.lap.hu