betegség Betegségek leírása

2010. augusztus 8. vasárnap

Orbánc

Filed under: Betegségek — Címke: , , , , — betegség @ 18:04

Orbánc

Mi az orbánc?

Az orbánc a bőr heveny gyulladása, amit bizonyos baktériumok –a streptococcusok- váltanak ki.

A fájdalmas begyulladt, forró bőrrészek élesen határolt pírt és duzzanatot mutatnak.

A betegség jellemzői a magas láz (akár 40 °C is lehet), a hidegrázás és a bőrön megjelenő vörös csík. A jellegzetes bőrelváltozás többnyire az arcon vagy a lábszáron jelentkezik.

A betegség nem tévesztendő össze a pseudo-erysipelas-szal, amelynek népi neve sertésorbánc.

Tünetek:

  • magas láz (40 °C)
  • hidegrázás
  • élesen határolt bőrpír
  • bőrvizenyő és melegség a fertőzés helyén
  • gyakori hámhólyag képződés
  • érintett terület: az arc és a lábszár

Az orbánc kialakulása:

Többnyire csekély sérülések, pl. a szájzug berepedése vagy a lábszár kisebb karcolása következtében jutnak a baktériumok a szervezetbe.

Lábszárfekélyen át különösen könnyen juthatnak kórokozók a beteg testébe.

Azokat az embereket, akiknek gyenge az immunrendszerük –például cukorbetegek, alkoholisták- vagy, akiket már más fertőzés legyengített, az orbánc igen könnyen megtámadhatja.

Az orbánc kezelése:

A kezelés lényege, hogy a baktériumokat megfelelő antibiotikumokkal elpusztítsák. Gyakran még kórházi kezelés is szükséges is szükségessé válhat, legalábbis addig, ameddig a láz és a bőrpír elmúlik.

A beteg teendői:

Az orbánc házilag nem kezelhető eredményesen.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A fertőzés első jelekor haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Az orvos teendői:

Az orvos penicilint vagy más antibiotikumot alkalmaz.

A betegség lefolyása:

A baktériumok olyan bőrsérüléseken keresztül kerülnek az emberi testbe, amelyeket néha nem is lehet látni. Ezután néhány óra vagy 1-2 nap múlva tőr ki a betegség.

A kór hírtelen magas lázzal (40 °C) kezdődik, amit gyakran követ hidegrázás. Viszonylag gyakori kísérő tünet a vírusos lázas ajakhólyag (herpes labialis).

A fertőzött területen bőrpír figyelhető meg, amely többé-kevésbé gyorsan, lapszerűen terjed. Ilyenkor a bőr fényesés feszes, határozottan meleg és fájdalmas.

Az orbánc többnyire az arcot támadja meg, de gyakran a lábszárat vagy a köldöktájat is.

A vizenyős duzzanat nagysága az alatta fekvő kötőszövet minőségétől függ. Minél lazább a bőralatti kötőszövet, annál vastagabb a duzzanat. Az antibiotikumos kezelés során a gyógyulás 6-10 napon belül várható. Az orbánc azonban „vándorolni” is képes, ilyenkor hetekig tarthat.

Veszélyek, lehetséges szövődmények:

Gondos kezelés mellett szövődménymentes gyógyulásra számíthatunk.

Előfordulhatnak azonban súlyos kórfolyamatok is, különösen akkor, ha a kezelés túl későn kezdődött el. Ilyenkor az orbánc áttevődhet a szemüregre és a középfülre is. Az alsó végtagon a nyirokerek elzáródása és ennek következtében a kialakuló szövetszaporulat súlyos, maradandó duzzanatot, ún. orbáncos elefántbőrt (elephantiasis) hagyhat hátra.

Fontos!

Korai kezeléssel többnyire elkerülhetők a szövődmények, ezért a betegség első jeleinél, pl. láz vagy hidegrázás esetén, haladéktalanul keressük fel orvosunkat.

Az orbánc megelőzése:

  • A lábgombásodást, a lábszárfekélyt haladéktalanul kezeltetnünk kell, mert ellenkező esetben további fertőzések, pl. az orbánc kialakulását is előidézheti.

A cukorbetegek szigorúan tartsák be az előírt étrendet, a gyógyszeres kezelést, és gyakran ellenőriztessék vércukorszintjüket.

Nincs hozzászólás

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress