Méhnyakgyulladás

Méhnyakgyulladás

(Cervicitis)

 

Mi a méhnyakgyulladás?

A méh (uterus) ivarérett korban hét-kilenc centiméter hosszú, öt centiméter széles, három centiméter vastag, körte alakú, izmos falú szerv. Belülről vastag, mirigyes hám fedi. Felső, széles része a méhtest (corpus uteri), a méhszájjal a hüvelybe nyíló alsó, keskenyebb harmada a méhnyak (cervix uteri). A méhnyak alsó, hüvelybe nyúló része a portio vaginalis uteri.

Az alsó csúcsán található kis nyílás a külső méhszáj.

Nem szült nőknél a külső méhszáj egy-két milliméter átmérőjű kerek nyílást, a szült nő méhszáj a haránt-irányú rést alkot.

Míg a hüvelyben számtalan kórokozó található, a jól záródó méhszáj rendszerint védi a méhnyakat és a méh üregét a kórokozók behatolása ellen. Fertőzés esetén méhnyakgyulladás (cervicitis) léphet fel.

A méhnyakgyulladás kialakulása

Az egészséges hüvelyváladék enyhén lúgos kémhatása megakadályozza a kórokozók elszaporodását és a fertőzés tovaterjedését a méh felé.

Ha a hüvelyváladék kémhatása megváltozik, a kórokozók elleni védelem megszűnik. A végbél felől és a szexuális aktus során a hüvelybe jutó kórokozók (pél­űdául a Coli-, a Gonococcus-, a Streptococcus- vagy a Staphylococcus-baktériumok) akadálytalanul elszaporodhatnak. Az így keletkező gyulladás tovaterjedhet a méhszáj, a méhnyak, a méh ürege és a petevezetők felé.

A hüvelyváladék állagának változását és a kóros folyást sok esetben valamilyen méhszájseb, repedés, hegesedés, polip, daganat, a méhszáj torzulása vagy a méhnyálkahártya kiboltosulása okozza.

Elvétve előfordul, hogy a kórokozó valamilyen nőgyógyászati beavatkozás — vizsgálat, méhkaparás, szülés — kapcsán hatol be a méhbe.

TÜNETEK

 • zavaros, gennyes folyás
 • fájdalom
 • láz
 • hidegrázás
 • általános gyengeség
 • A kezelés során a gyulladást fenntartó anatómiai elváltozás megszüntetése az elsőd leges teendő. A méhszáj deformitása, hegesedése, daganatos elváltozása műtéti úton szüntethető meg. A méhnyálkahártya kikúszása edzőszeres ecseteléssel akadályozható meg. A gyulladt nyálkahártya hőkezeléssel, fagyasztással, koagulációval gyógyítható.

  Gyulladás esetén kiegészítő, antibiogram alapján kiválasztott antibiotikus terápia is javasolt.

  A méhnyak gyulladás megelőzése

  Az egészséges hüvelyváladék normális esetben semlegesíti a hüvelyben minduntalan felbukkanó kórokozókat, baktériumokat, gombákat. A hüvelyöblítés során alkalmazott tisztítószerek, sőt a víz is károsíthatja a természetes hüvelyflórát. A hüvelyváladék kémhatásának megváltozása kedvez a kórokozók elszaporodásának.

  A beteg teendői

  A gyulladásos tünetek gyógynövénykivonatokat tartalmazó, jó hatású ülőfürdőkkel, hüvelyöblítő szerekkel enyhíthetők.

  Mikor forduljunk orvoshoz?

  Rendellenes, megszaporodott, esetleg gennyes, véres hüvelyváladék (folyás) esetén feltétlenül forduljunk nőgyógyász szakorvoshoz!

  Az orvos teendői

  A nőgyógyászati vizsgálat során az orvos a hüvelyváladékból laboratóriumi baktériumtenyésztés céljára, a méhszáj nyálkahártyájából pedig szövettani vizsgálat céljából vesz mintát.

  A makroszkópos vizsgálatot a hüvely és a méhszáj mikroszkópos megtekintésével, kolposzkópos vizsgálattal egészíti ki.

  A betegség lefolyása

  A méhszáj és méhnyakgyulladás első jele a megváltozott, rendellenes folyás.

  A felszálló gyulladás károsítja a méh és a petevezetők nyálkahártyáját, sőt súlyos esetben a petefészkekre és a hasüregre is továbbterjedhet. Súlyos, gyulladásos tünetek, magas láz, hidegrázás, alhasi fájdalom, általá­nos levertség alakulnak ki.

  Felszálló gyulladás

  A petevezetőket károsító felszálló gyulladás súlyos szövődményeket – például petevezető-elzáródást, hegesedést, következményes meddőséget vagy netán méhen kívüli terhességet – okozhat.