Fekély, furunkulus, karbunkulus

Fekély, furunkulus, karbunkulus

 

Tályog:

A tályog (abscessus) a környezettől élesen elhatárolt, betokosodott gennyes folyamat (gennygyülem).

A gennyes elváltozást általában valamilyen gennykeltő baktérium (Staphylococcus) okozza. A gennyesedés és a tályogképződés a szervezet bármely részén kialakulhat, tüdő-, agy-, vese-, bőrtályog stb. formájában.

Szőrtüszőgyulladás:

A szőrtüsző valamilyen gennykeltő baktérium okozta gyulladása.

Kelés:

A kelés vagy furunkulus a szőrtüsző környezetének gennyes szőrtüszőgyulladás talaján kialakuló gyulladása. Ilyenkor a szőrtüszőgyulladás gennyes folyamata kiterjed a szőrtüsző környezetére.

Darázsfészek:

A darázsfészek vagy karbunkulus több furunkulus egybeolvadásával kialakuló gennyes elváltozás. Általában a nyakon vagy a háton jelentkezik.

Fekély:

A kezeletlen, esetleg elkapart tályog kifekélyesedhet. A bőrfelszínen hosszantartó, krónikusan nem gyógyuló, fertőződésre további gennyesedésre hajlamos, hámhiányos terület alakulhat ki.

Tünetek:

Általános tünetek:

–         láz

–         levertség

Bőrjelenségek:

–         bőrpír

–         a bőr kimelegedése

–         fájdalmas duzzanat, lüktetés

A tályog kialakulása:

A gennykeltő baktériumok a szervezetben bárhol gennyesedési folyamatot kelthetnek, ennek nyomán tályog alakulhat ki. A bőrtályogok általában a bőrfelszínen az emberrel együtt élő, úgynevezett szaprofita baktériumok kóros elszaporodása miatt jönnek létre.

Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség, az ekcémás bőrelváltozások és a krónikus fertőző megbetegedések hajlamosítanak a gennyes tályogképződésre.

A tályog környékén rendszerint gyulladásos reakció alakul ki. A nagy tályogot rohamokban (általában délután) jelentkező magas láz kíséri.

A tályog kezelése:

A gennyes tályog csak a genny kiürülése után gyógyul, ezért ha a tályogüreg önmagától nem nyílik meg, sebészi úton meg kell nyitni és ki kell üríteni. Felületes tályogok esetén a beavatkozást a járóbeteg ellátásban, rövid narkózisban végzik. Nagyobb vagy belső szerveket érintő tályog esetén a beavatkozás általában kórházi ellátást igényel. A nagyobb műtétet narkózisban végzik.

A beteg teendői:

A bőr kisebb gennyes elváltozása, a folliculitis vagy a furunkulus közismert, mindennapos jelenség. Erőszakkal kinyomni, piszkálni, kaparni nem szabad. A genny általában magától kiürül, a seb magától gyógyul.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A tályog és a fekélyesedés ritkán gyógyul meg magától. Láz, egyéb tünetek és szövődmények kísérhetik. A komplikációk elkerülése érdekében minél hamarabb forduljunk orvoshoz!

Az orvos teendői:

Az orvos megnyitja és kiüríti a tályogot. Erre általában ambuláns körülmények között kerül sor. A sebet naponta át kell kötni, és az esetleg újratermelődő gennyet ismételten el kell távolítani. A tályog a kiürítés után rendszerint problémamentesen gyógyul.

A betegség lefolyása:

Rendszeres kötéscsere és sebkontroll mellett a tályog szövődménymentesen gyógyul. A kezeletlen, elhanyagolt seb vérmérgezést idézhet elő.

Fontos!

Az arc bőrén keletkező gennyesedés különösen problematikus, mert szinte mindenki azonnal meg akar szabadulni a szépséghibától, ezért gyorsan „kinyomja” a gennyes csomót. A száj vonalától felfelé helyezkedő tályogokból, furunkulusokból azonban a genny gyakran a mélybe tőr, befelé ürül, így valamelyik véredénybe, nyirokútba, illetve az agyidegek mentén a koponyaüregbe juthat. Az ilyen gennyesedés súlyos életveszélyes szövődményeket okozhat!