Anyajegy

Anyajegy

Az anyajegy velünk-született, vagy később kialakult szövettúltengés. Ezek az elváltozások egész kicsiny, gombostűfejnyi mérettől, egészen a tenyérnagyságúig terjedhetnek.
Van festékes, edényes, epidermális, mirigyes, vegyes és kötőszövetes anyajegy.
A festékes, pigmentképző sejtekből, az edényes, véredényekből, az epidermális, felhámsejtekből, a mirigyes, mirigysejtekből, a vegyes, kevert sejtekből, a kötőszövetes, kötőszöveti sejtekből áll. Gyakran szőr borítja az anyajegyeket.

Kezelés:
Ezek a bőrelváltozások a legtöbbször öröklöttek. Nem betegség, sokszor nem is okoznak  gondot. Némelyek akadályok lehetnek a mozgásban, ezeket eltávolítják könnyen, helyi érzéstelenítéssel.

anyajegy

Teendők:
Nem szabad őket kapargatni, vagy vakarni és érdemes rendszeresen megmutatni orvosnak. Ha az anyajegyek változnak, az rosszindulatúságra utaló jel lehet. Pl.: nő, változik a színe, vörös szegélye lesz, szélein nyúlványok keletkeznek, viszket, nedvezik, fáj. Bármelyik esetben rögtön forduljunk szakorvoshoz. A bőrgyógyász-onkológus javaslatára műtéti úton el kell távolítani a környezetében lévő ép szünetek egy részével együtt. Szövettani vizsgálat után kezelés alkalmazandó.
Ha az anyajegy nem változik semmit, akkor valószínűleg nem kell félni semmiféle szövődménytől.

Vélemény, hozzászólás?