Agresszió

Olyan viselkedésmód, mely mások megsértésére, bántására, tönkretételére irányul. Bárki felé történhet, emberek, állatok, de akár saját magunk felé is. Mindennaposnak mondható bármelyik országban, kultúrában. Országok közötti kapcsolatban, csoportokban, közösségekben, családokban.
Ösztönös, természetes viselkedésforma, hozzánk tartozik, a fennmaradási lét velejárója, így elkerülhetetlen az emberi együttélés folyamán. Oka feltételezhetően egy evolúciós agresszió-ösztön, frusztráció következménye.


Az irritáló helyzetek agresszivitást váltanak ki az emberekből. A szexualitásban is gyakran előforduló viselkedés az ártalmatlan agresszió (harapás, karmolás).
Azok a környezeti hatások, mely szociálisan kedvezőtlen helyzetet hoznak létre, és sok bántó, idegesítő, bosszantó helyzetet teremtenek, meleg ágyai az agresszivitás előtörésének.

Tanult magatartásforma: az ösztönök mellett, az agresszió megtanulható a megfigyelt, megélt hatások alapján, hatnak ránk a látott események, filmek, viselkedések, melyeket önkéntelenül megtanulunk s lemásolunk.

Vélemény, hozzászólás?